Vlajčić: Moramo da spasimo obraz, ako Krušik potone, onda smo propali

Vesti 14. dec 201910:16 > 10:21
N1

Blokada Radio-televizije Srbije nijed donela ništa, rekao je novinar i filmski kritičar Milan Vlajčić gostujući u Novom danu. Govoreći o aferi Krušik, gost Novog dana kaže da demokratska javnost mora da ustane dok se to ne istera do kraja. Kako kaže, moramo da spasimo obraz.

Vlajčić kaže da je dobro što je na skupu ispred zgrade RTS-a bilo malo ljudi, jer je u suprotnom moglo doći do incidenata. On napominje da odjek blokade RTS-a neće biti dobar i dodaje da su se već pojavili panični izveštaji o tom događaju.

Komentarišući saopštenja UNS-a i NUNS-a koji su bili protiv blokade rada Javnog servisa, Vlajčić kaže da su svi po malo u pravu, da je sve ostalo isto, a da svi polako tonemo i tonemo.

„Ja juče Koraksu kažem: ‘Ti si pucao na predsednika’. A on kaže: ‘To je njegova imaginacija, on se boji toga’. Živimo u neverovatnim uslovima. To nije Monti Pajton, to je naš život“, opisuje celu aferu sa naslovnicom Danasa i karikaturu Koraksa gost Novog dana. Vlajčić za Koraksa kaže da je hroničar naše političke nesreće.

„Da nismo u centru Evrope imali bismo sudbinu Bangladeša“, napominje gost Novog dana.

Jučerašnji dan, za koji Vlajčić kaže da je bio „crni dan srpske politike“, obeležila je i treća runda međustranačkog dijaloga uz posredstvo predstavnika Evropskog parlamenta i izjava predsednice Skupštine Maje Gojković da izbori neće biti održani u martu.

Vlajčić podseća da je krajnji zakonski rok za održavanje izbora kraj maja i kaže da pomeranje izbora za mesec ili dva ne menja ništa.

„Naša medijska scena je zatrovana, a trovanje ide od vrha. Niste naveli najvažniju izjavu Tanje Fajon, da ne postoje uslovi za fer izbore i da se nada da će nešto da se promeni. Ona je političarka i mora da bude optimista. Mediji ne mogu da se promene. Ko bi se od tih plaćenih medija promenio odmah bi izgubio glavne urednike i sve bi se poremetilo“, smatra Vlajčić.

Komentarišući pisanje Blica da će predstavnici evroparlamentaraca Savezu za Srbiju danas ponuditi da izađu na izbore, a ako predlog bude odbijen biće prekinuta komunikacija, gost Novog dana ponovo podseća na izjavu Tanje Fajon da 60 odsto normalnih zahteva nije ispunjeno.

„Oni će pomeriti datume, ali njihovi kerovi iz Skupštine će lajati da su spremni da daju sve. Naš glavni problem je što bezakonje vlada. Ovo sa Krušikom postaje katastrofalno, drže čoveka koji je zaslužio Nobelovu nagradu za mir. On je otkrio korupciju, njiegov problem je što korupcija ide do vrha“, objašnjava Vlajčić.

Ističe da demokratska javnost mora da stane ustane dok se afera Krušik ne istera na čistinu.

Za predsednika Aleksandra Vučića kaže da svojim izjavama o Branku Stefanoviću i tome da li je angažovan u GIM-u i da li je bio ili ne u Krušiku, pokušava da izvuče svoje saradnike.

„Ovde moramo svi da spasimo svoj obraz, jer ako Krušik potone, ovo se ne istera na čistinu, onda smo propali“, naglašava Vlajčić.