Obrt na suđenju: Bivši policajac promenio iskaz, Simonović pripretio tužiocu

Vesti 12. dec. 201919:17 > 19:21
Podeli:
Izvor: N1

Policajac okrivljen da je po nalogu bivšeg predsednika opštine Grocka podstrekivao paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, promenio iskaz - tvrdi da Dragoljub Simonović nema veze sa tim. Simonovićev branilac kaže da time prestaje da postoji bilo koja okolnost koja bivšeg predsednika opštine Grocka smešta u kontekst ovog krivičnog dela.

Bivši policajac Vladimir Mihailović, koji je okrivljen da je po nalogu bivšeg predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića podstrekivao da se organizuje paljenje kuće novinara portala „Žig info“ Milana Jovanovića, danas je, iznoseći svoju odbranu, potpuno promenio raniji iskaz i rekao da Simonović nema nikakve veze sa paljenjem kuće novinara.

Svoju odbranu izneo je i Simonović.

POVEZANE VESTI

Sudija je raspisao i poternicu za Aleksandrom Marinkovićem, okrivljenim da je bacio molotovljeve koktele na kuću novinara, koji se po drugi put nije pojavio na ročištu i razdvojio predmet, te će se protiv Marinkovića ubuduće voditi odvojen postupak.

Posle tačno godinu dana, kako je novinaru portala „Žig info“ Milanu Jovanoviću, zapaljena kuća, bivši policajac Vladimir Mihailović, tvrdi da je samoinicijativno podstrekivao i obećavao novac Igoru Novakoviću da se organizuje zastrašivanje novinara.

Supruga Vladimira Mihailovića je kuma ćerke Dragoljuba Simonovića i zaposlena u opštini Grocka, međutim Mihailović kaže da mu nekadašnji predsednik opštine Grocka Simonović, iako su se više puta viđali i nasamo razgovarali, nikada nije tražio da učestvuje u paljenju kuće Jovanovića.

„Nije me zanimalo da li Jovanović piše istinu, samo sam hteo da učinim Simonoviću i zastrašim novinara, jer su njega nervirali tekstovi ‘Žig info’. Računao sam, ako bih to uradio, time bih nekako zadužio Simonovića i pomogao svojoj ženi da napreduje na poslu. Visoki zvaničnici MUP-a terali su me da okrivim Simonovića i nudili mi šest meseci kućnog pritvora i da ostanem u službi. Pristao sam na to i izmislio i da mi je obećao 1.500 evra. Sad vidim da učestvujem na neizvesnom suđenju, pa želim da kažem pravu istinu“, naveo je Mihailović.

Izvor : N1

Ovakvom promenom iskaza Mihailovića, zadovoljan je branilac Dragoljuba Simonovića Viktor Gostiljac.

„Prestaje da postoji bilo koja okolnost koja Simonovića smešta u kontekst ovog krivičnog dela. Prema sadašnjim saznanjima, tužilac će imati problem u daljem toku, smatram da idemo ka oslobađajućoj presudi“, kaže Gostiljac.

Kako verovati čoveku koji je, ranije, tri puta pred nadležnima izjavio da mu je Simonović obećao novac ukoliko organizuje paljenje kuće novinara, kajao se, a koji sada kaže da mu nije bitno da li neko piše istinu, već ga zanima samo lična korist, ocenjuje oštećena strana u postupku.

Čim je Simonović pušten iz pritvora ja sam znao šta radi i koji uticaj ima, kaže Milan Jovanović.

„I šta je sada teško uraditi sa bivšim policajcem koji nema posao“, pita se novinar kojem je spaljena kuća.

Njegova advokatica Ana Matić Alimpijević smatra da je Mihailovićev nastup „jedna loše naučena uloga“.

„To uopšte nije izgledalo ni najmanje ubedljivo“, ocenjuje ona.

Izvor : N1

Tužilac Predrag Milovanović podseća da postupak još traje.

„Videćemo šta će doneti nastavak postupka do pravosnažnosti, možda on ponovo promeni svoju odbranu, pa ćemo videti“, kaže on.

Svoju odbranu izneo je i Simonović. Tvrdi da je obećao Mihailoviću da će pokušati da njegovoj supruzi da unapređenje, i da je pristao samo da tadašnji policajac porazgovara sa Jovanovićem, kako bi se prestalo sa pisanjem tekstova o njemu, ali da nije spominjao paljenje kuće.

U gotovo dvosatnom izlaganju Simonović je sebe predstavljao kao žrtvu medijskog linča. Izneo je i niz uvreda, osporavajući da je Milan Jovanović novinar i nazivajući ga „frustriranim dekicom bez uticaja“. A imao je poruku i za tužioca.

„Tužilac je zloupotrebio službeni položaj da bi me stavio u pritvor. Posle ovog procesa, tužiocu može da se desi da više uopšte ne radi kao javni tužilac“, rekao je Simonović.

Više puta je ponovio da portal „Žig info“ njemu nikakvu štetu nije naneo, jer je za njega, kao predstavnika Srpske napredne stranke, kako kaže, iz godine u godinu sve više ljudi glasalo, te da nije imao motiv da se sveti novinaru tog portala Milanu Jovanoviću.

Upravo zbog te tvrdnje, sudija u tom postupku Slavko Žugić pitao je Simonovića – ako Vam nisu nanosili štetu svojim tekstovima, zašto ste ih onda tužili?

Prvu tužbu protiv „Žig info“ Simonović je podneo, oko godinu dana pre nego je Milanu Jovanoviću zapaljena kuća, i to uglavnom zbog Jovanovićevih tekstova.