Većina dece koja su se otrovala u vrtiću u Trsteniku, na kućnom lečenju

Vesti 12. dec. 201914:40 > 14:42
Podeli:
Izvor: Pixabay

Većina od šestoro dece iz trsteničkog vrtića "Biseri", koja su zbog trovanja hranom juče primljena u kruševačku bolnicu trebalo da da u toku dana bude puštena na kućno lečenje, rečeno je agenciji Beta u kruševačkoj bolnici.

 „Šestoro dece je juče hospitalizovano, sprovedeni su dijagnostički postupci, primenjena odgovarajuća terapija usmerena pre svega na rehidrataciju, sva deca su odlično reagovala na terapijske mere i u toku dana očekujemo da većina bude otpuštena sa dečijeg odeljenja na dalje kućno lečenje“, rekao je agenciji Beta pomoćnik direktora kruševačke Bolnice Savko Marković.

Načelnica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u kruševačkom Zavodu za javno zdravlje Mirjana Avramović, izjavila je za agenciju Beta da se danas sprovodi i dezinfekcija kuhinje u trsteničkom vrtiću „Biseri“.

„Pre toga je urađeno temeljno čišćenje kuhinje. Zavod je zajedno sa republičkom sanitarnom inspekcijom bio u vrtiću ‘Biseri’, uzeti su uzorci namirnica koje su deca konzumirala u utorak, uzeti su brisevi ruku radnika i radnih površina u kuhinji tog vrtića, naložen je vanredni sanitarni predgled svih radnika u kuhinji“, kazala je Avramović.

Ona je rekla da od srede ujutru njema ni jednog novog slučaja. Oko 40 dece iz vrtića su se zbog tegoba, mučnina i povraćana, trsteničkom Domu zdravlja javili u utorak, od podneva do kasno u noć.

Pretpostavlja se da je trovanje hranom uzročnik mučnina i povraćanja na koje su se deca žalila, što je prošlo nakon jednodnevne terapije, ali će se tačan uzrok znati narednih dana kada stignu laboratorijske analize uzetih briseva i uzoraka hrane.