Ađijus: Pravosnažna presuda Ratku Mladiću do kraja 2020.

Vesti 11. dec 201920:35 > 20:36
REUTERS/Martin Meissner/Pool/File Photo

Pravosnažna presuda generalu Ratku Mladiću biće pred haškim sudom izrečena do kraja 2020. godine, najavio je Karmel Ađijus, predsednik sudskog Mehanizma u Hagu, u redovnom polugodišnjem izveštaju Savetu bezbednosti UN u Njujorku.

Haški tribunal je generala Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, prvostepenom presudom osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici progona Muslimana i Hrvata širom BiH terorisanja civila u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora kao talaca, 1991-95.Mladićeva odbrana uložila je žalbu na tu presudu.

Haško tužilaštvo žalilo se na to što je general Mladić prvostepenom presudom oslobođen optužbe za genocid u još šest bosanskih opština.

Očekuje se da će pred apelacionom većem u Hagu najranije idućeg proleća biti održana usmena rasprava o žalbama.

Usmenom raspravom biće okončan žalbeni postupak, a sudije će zatim većati o pravosnažnoj presudi.

Predsednik Mehanizma Ađijus je u Njujorku najavio i da će ponovljeno suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju biti okončano prvostepenom presudom do kraja iduće godine.

Optuženi i tužioci imaće pravo da na tu presudu zatim ulože žalbe.

Stanišić (69) bivši načelnik Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije i Simatović (69), operativac te službe, optuženi su za progon, ubistva, prisilno premeštanje i deportaciju Hrvata i Muslimana 1991-95.

Ponovljeni proces počeo je u leto 2017, a trenutno je toku izvođenje dokaza odbrane drugooptuženog Simatovića.

Posle prvog suđenja, Haški tribunal je 2013. oslobodio Stanišića i Simatovića po svim tačkama optužnice, ali je žalbeno veće 2015. poništilo tu presudu i naložilo novo suđenje.

Glavni tužilac suda u Hagu Serž Bramerc danas je pred Savetom bezbednosti ponovo osudio negiranje ratnih zločina i veličanje osudjenih ratnih zločinaca širom bivše Jugoslavije.

Bramerc je naglasio da političari u regionu „ne pridobijaju glasove birača obećanjem pomirenja ili izgradnjom mostova ka drugim zajednicama“.

„Umesto toga, političari veruju da će pobediti na izborima negiranjem zlodela i veličanjem odgovornih. Neki promovišu revizionističku verziju istorije, dok drugi pokušavaju da dobiju glasove odavanjem počasti, umesto osudom, ratnih zločinaca“, upozorio je Bramerc pred Savetom bezbednosti UN.