Vulin, braneći Handkea, nazvao Sarajevo "džamahirijom na Balkanu"

Vesti 11. dec 201920:18 > 20:20
N1 (arhiva)

Nobelovac Peter Handke neće ništa izgubiti time što neće imati priliku da vidi "kako izgleda džamahirija na Balkanu", ali će Sarajevo izgubiti mnogo jer neće upoznati hrabrog i mudrog čoveka, ocenio je ministar odbrane Aleksandar Vulin povodom odluke Kantona Sarajevo da Handkea proglasi personom non grata.

„Hrabrost i mudrost su osobine koje tako bolno nedostaju poslanicima SDA u Sarajevu“, naveo je Vulin u saopštenju o odluci Skupštine Kantona Sarajevo, donesenoj na predlog SDA.

Vulin je ocenio da je histerija koju je izazvala dodela Nobelove nagrade Handkeu pokazala da mržnja koja je decenijama vodila svetsku politiku prema Srbima i dalje živi i jača.

On je naveo da niko ne raspravlja o Handkeovom delu, ali da svi raspravljaju o Handkeovoj odluci da ne mrzi Srbe.

„Njegova veličina nije u ljubavi prema Srbima, već u hrabrosti da odbije da po naređenju mrzi Srbe“, zaključio je Vulin.

Odgovarajući na izjavu Vulina, poslanik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoša Čampara mu je poručio da Sarajevo nije nikakva „džamahirija“, već glavni grad BiH, što može da proveri u Ustavu BiH, kao i u ustavu manjeg bh. entiteta.

„Aleksandar Vulin, saradnika porodice Milošević, samo je odraz politike koja nažalost i dalje upravlja Srbijom. Njegovo obitavanje na političkoj sceni već godinama je u funkciji otežavanja odnosa među zemljama regiona“, rekao je Čampara.

Istakao je da mudrosti i hrabrosti ne nedostaje poslanicima SDA već upravo njemu, „čoveku bez ikakvih skrupula“, koji još odbija da se sučio s istinom i prizna genocid u Srebrenici.

Državni vrh Srbije pozvao je da se ogradi od izjava ministra odbrane Srbije i kako kaže „povampirenih politika ratnog zločinca Slobodana Miloševića“.

Vukosavljević: Molićemo se za spas njihovih posrnulih duša

N1

Na odluku sarajevskih vlasti reagovao je i ministar kulture Vladan Vukosavljević koji je ocenio da je „ista ona pamet koja je svojevremeno srušila bistu Ive Andrića u Višegradu i rušila srpske manastire na Kosovu 1999. i 2004. godine, proglasila (…) Handkea nepoželjnom osobom u tamnim prostorima nacionalne i verske isključivosti“.

„Države i državice iz regiona koje nisu poslale svoje predstavnike na dodelu Nobelove nagrade, iz uskogrudih i srbofobskih motiva, propustile su priliku da, bar preko svojih ambasadora, budu ogrejane toplim sjajem velikog događaja, priređenog u slavu književnosti i čovekoljublja“, naveo je Vukosavljević u pisanoj izjavi.

Vukosavljević je istakao da je Srbija „razumela njihove poruke i molićemo se za spas njihovih posrnulih duša“.