Mediji: Simonović potpisivao papire u pritvoru, firma povezana s ćerkom ministra

Vesti 11. dec. 201918:45 > 19:20
Podeli:
Izvor: N1

Navršava se godina dana kako je novinaru portala Žig Info Milanu Jovanoviću iz Vrčina zapaljena kuća. Optužen da je naručio da se novinaru zapali kuća je nekadašnji predsednik opštine Grocka i funkcioner SNS-a Dragoljub Simonović. Iako je Simonović po nalogu vlasti, u januaru uhapšen, i u pritvoru ostao sve do početka marta, on je za sve to vreme ostao predsednik te opštine.

Portal Žig info nedavno je pisao o tome da je Simonović, dok je bio u pritvoru, potpisivao ugovore. Kako navode, ta dokumenta ukazuju da je čak i kao pritvorenik, Simonović bio u blisko povezan sa ljudima, čije se firme dovode u vezu sa predstavnicima Vlade Srbije.

Zbog sumnje da je naložio paljenje kuće novinara, Dragoljub Simonović je od 25. januara do 7. marta bio pritvorenik Okružnog zatvora u Beogradu. Međutim, u tom periodu, bio je i predsednik opštine Grocka. Prema pisanju portala Žig info, kao pritvorenik, organizovao je i izlete za penzionere, koji građane Grocke koštaju 12 miliona dinara. Naime, taj portal objavio je i ugovor, od 28. februara 2019. sa firmom „Ruđer prevoz d.o.o“ na kom je potpis, u ime opštine Grocka, stavio Dragoljub Simonović.

N1: Gospodine Simonoviću, kako ste 28. februara ove godine mogli da potpišete ugovor sa preduzećem „Ruđer prevoz d.o.o“ ispred opštine Grocka, s obzirom da ste tada bili u pritvoru?

„Šta očekujete da Vam sad odgovorim, šta“, upitao je Simonović.

N1: Pa s obzirom da ste bili u zatvoru, kako ste mogli da potpišete?

„Pa to Vi morate da utvrdite kako sam mogao. Pošto se Vi bavite istražnim radnjama“, kazao je.

N1: Pa jeste li potpisali?

„Pa Vi morate da utvrdite, pa ćemo da razgovaramo na sudu“, rekao je Simonović.

Na pitanje da li mu je advokat doneo ugovor u pritvorsku ćeliju, Simonović, koji je na poziciji predsednika opštine bio do 15. marta, spustio je slušalicu, dok njegov branilac Ivica Vuković kaže da ne zna o kakvim ugovorima je reč.

„Nemam nikakva saznanja o tom ugovoru, ja mu nisam nosio nikakve ugovore. Ipak, nisu neobične situacije da ljudi i u pritvoru potpisuju određena dokumenta“, kazao je Vuković.

Ova dokumenta, vredna oko 100 hiljada evra, prema pisanju portala Žig info, imaju veze sa ćerkom ministra prosvete Mladena Šarčevića. Naime, firma „Ruđer prevoz d.o.o“, prema istraživanju imovine političara koju je KRIK uradio 2016. godine, vodila se na Stanislavu Šarčević.

„Ubrzo nakon što smo objavili istraživanje, videli smo da je vlasništvo zvanično promenjeno, tako da je firmu ‘Ruđer prevoz’ zvanično poklonila jednoj osobi, a ta osoba kasnije postaje suvlasnik u jednoj firmi u kojoj je ćerka ministra Šarčevića takođe suvlasnica. I mi vidimo da bliski članovi porodice političara izlaze zvanično iz vlasništva, ali sumnjamo da na dalje utiču na te kompanije da dobijaju neke državne poslove“, kaže Dragana Pećo iz KRIK-a.

U KRIK-u podsećaju da dok je Šarčevićeva ćerka vodila „Ruđer prevoz“, ta firma dobila i tri tendera koje je raspisala Opština Voždovac za prevoz školske dece u ukupnoj vrednosti od oko 250.000 evra.