Aleksandar Obradović, RERI i Ratkovićeva dobitnici priznanja Kuće ljudskih prava

Vesti 10. dec 201917:45 > 17:49
N1

Uzbunjivač Aleksandar Obradović dobitnik je ovogodišnjeg priznanja Kuće ljudskih prava povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, kao i Regulatorni institut za obnovljive izvore energije i zaštitu životne sredine (RERI) i Marija Ratković jer je doprinela podizanju svesti o prevenciji raka grlića materice.

Priznanje je umesto Aleksandra Obadovića koji je u kućnom pritvoru, primila je njegova supruga Katarina, prenevši njegovu zahvalnost i ocenu da prisustvujemo, kako je naveo u poruci, brojnim primerima kršenja ljudskih prava u Srbiji.

„Ljudska prava su kamen demokratije društva, međutim to je u Srbiji samo reč“, naveo je u poruci Obradović.

U obrazloženju za dodelu priznanja navedeno je da se Obradović bori za pravo javnosti da zna kako se troši novac poreskih obveznika i kako posluje preduzeće od velikog značaja za bezbednost gradjana Srbije. „Kada institucije postanu taoci privatnih interesa, onda postaju najveća pretnja i najstroža kazna. To je upravo najveća prepreka zaštiti ljudskih pava. A sa time se upravo suočio Obradović“, navedeno je u obrazloženju.

Za Mariju Ratković je navedeno da se suočila sa jednom od najtežih borbi u životu bilo kog čoveka – borbom za život kada joj je dijagnostifikovan rak grlića materice, kao i da svojom borbom značajno pomogla i borbi drugih. „Njena borba rezultirala je inicijativom da se o trošku zdravstvenog osiguranja obezbedi vakcina protiv humanog papiloma virusa“, navedeno je u obrazloženju.

Ona je, primajući priznanje, ispričala da je boreći se protiv boleti shvatila koliko je to prevelik teret za pojedinca, navodeći da je moguće sistemski se izboriti sa rakom i da ne budete usamljeni u svojoj borbi.

U obrazloženju za dodeljivanje priznanja za RERI konstatovano je da je Srbija nisko kotirana na svakom spisku kada je u pitanju očuvanje životne sredine i da država kao da se trudi da bude zabeležena crvenim markerom, kada je u pitanju kvalitet vazduha, vode minihidrocentrale, seča drveća.