Milivojević o Krušiku: Agencija ne donosi odluke kako bi trebalo, nezavisno

Vesti 10. dec 201917:13 > 17:13
N1

Novinarka CINS-a Anđelka Milivojević ocenila je gostujući u Danu uživo da Agencija za borbu protiv korupcije ne donosi odluke onako kako bi trebalo, "nezavisno". Ona je podsetila da Agencija ima velika ovlašćenja, da "ima mogućnost da pokreće sama postupke, a ne da čeka da novinari objave neku informaciju kao sada".

„Pozitivno je što je Agencija nešto uradila, i što se nije pravila da se ništa nije desilo. Tu nam je rečeno: ‘Nebo je ljubičasto’, i mi sve vreme vidimo da je nebo plavo, a sve vreme nam neko govori nešto suprotno. Agencija je zapravo rekla da ministrov otac nema nikakve veze sa problematičnom firmom koja je posrednik u toj trgovini oružjem. Ono što smo mi pre nekoliko dana videli je dokument u kome se kaže da je savetnik te firme“, kazala je Milivojević.

Ona je ostavila mogućnost da ova državna institucija nije imala sve informacije, ali ističe da sumnja u to.

„To je zanimljivo, i ono što bih ja ostavila kao potencijalnu opciju je, da je Agencija pokrenula ovaj proces pre nekog vremena, i krenula da radi analizu šta se tu dešava, i da ali je Branko Stefanović u vezi sa firmom GIM ili ne, možda nisu uzeli ova dokumenta koja su objavljena pre neki dan. meni to zvuči naivno, i ne mogu da poverujem da jedna tako ozbiljna institucija može da ne može da zna i ne vidi ono što smo svi videli pre nekoliko dana. Ono tš agencija svakako zna je prethodni dokument koji je objavljen prošle godine, a to je da je Branko Stefanović bio u „Krušiku“, i da je dobio dozvolu, da kao jedan od predstavnika te firme ode tamo. Ne mogu ja da odem tamo kao predstavnik fime i da kažem: ‘Evo, ja došla, šta vi prodajete’, tako da je zanimljivo kako to daAgencija nije uzela u obzir ova dokumenta, i meni se čini da Agencija ne treba da nam se kaže na osnovu čega je donela ovu odluku, već da nam obelodani dokumentaciju na osnovu koje oni tvrde da su doneli odluku“, kaže Milivojević.

POVEZANE VESTI

Ona kaže da bi to obelodanjivanje dokumentacije svima koji prate  ovaj slučaj i postavljaju pitanja vezana za ovu aferu ulila veće poverenje u ovu instituciju, jer ne bi bilo nikakve sumnje u njihovu odluku.

„Za sad, mi sve što znamo je saopštenje Agencije u koje mi treba da verujemo. Ja ne znam na osnovu čega Agencija misli da na osnovu svih prethodnih slučajeva koji su se dešavali u prošlosti, da ima pravo da nam kaže – „Verujte nam na reč““, ističe ona.

Ona je podsećajući na istorijat ove institucije, podsetila da je od 2010. godine, Agencija bila pod pritiskom vladajućih stranaka.

„Mi imamo veliki broj primera u kojim Agencija za borbu protiv korupcije za tako visoke pozicionirane slučajeve donosi odluke u koje mi nemamo poverenje. I onda sada kada imamo ovo, pitamo se na osnovu čega je donela odluku, naročito ako pažljivo pročitate saopštenje, tamo piše da Branko Stefanović nije bio direktor, nije bio vlasnikm nije zaposlen, niti je u bilo kom drugom odnosu sa kompanijom GIM. A ne znamo šta to znači „u drugom odnosu“. Izgleda da pravni nasetnik nije „u drugom odnosu“, jer u dokumentu strane ambasade Saudisjke Arabije stoji „pravni savetnik“. To ne može tek tako da se okarakteriše kao neka nebitna funkcija“, navodi ona.

Milivojević ocenjuje da je nezavisnost Agencije dovođen u pitanje „kroz sve ove godine na osnovu problematičnih odluka“,“ da ona ne odgovara na važna pitanja, i da direktor u vezi sa ovim slučajem izlazi samo sa šturim objašnjenjem“.

„To sve govori da Agencija ne donosi odluke onako kako bi trebalo, nezavisno. Ta Agencija ima velika ovlašćenja, oni imaju mogućnost da reaguju proaktivno, da pokreću sami postupke, a ne da čekaju da novinari objave neku informaciju kao sada. Ja ne bih rekla da donose kvalitetne odluke samo zbog toga što, kada analiziramo njihov rad u prethodnih nekoliko godina, broj krivičnih prijava sve više opada. A povećava se broj najbenignijih mera – mera upozorenja“, ocenila je ona.

Milivojević je dodala da je poenta ove odluke namera da se više ne govori o „Krušiku“, problemima u trgovini oružjem, kao i da se „skine ljaga sa imena ministra Stefanovića.