Haradinaj se registrovao kao poslanik u novom sazivu Skupštine Kosova

Vesti 10. dec 201915:57 > 16:00
Izvor: REUTERS/Hazir Reka/arhiva

Kosovski premijer u ostavci Ramuš Haradinaj se registrovao kao poslanik sedmog saziva skupštine Kosova.

„Danas sam u Skupštini Kosova kako bih se registrovao za sedmi saziv skupštine. Kosovo je pokazalo visok nivo demokratskog razvoja u najnovijem izbornom procesu i nadam se da će ovaj saziv skupštine rešiti neke od važnih problema građana Kosova“, napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Haradinaj je prethodno, po objavljivanju preliminarnih rezultata oktobarskih izbora, najavio da će po konstituisanju skupštine, svoj mandat vratiti parlamentu.

Danas, međutim, nije precizirao da li ostaje pri toj odluci, preneo je KoSSev.

Registracija poslanika vrši se uoči konstitutivne sednice, međutim, datum konstitutivne sednice novog saziva skupštine još uvek nije najavljen. Prema poslovniku o radu kosovske skupštine, konstitutivnu sednicu skupštine saziva kosovski predsednik u roku od 30 dana od dana službenog proglašenja rezultata izbora, što je predsedavajuća CIK, Valjdete Daka, učinila 29. novembra.

Prema toj računici, najkasniji datum konstitutivne sednice trebalo bi da bude 29. decembar. Novu vladu Kosova, prema očekivanjima javnosti, najverovatnije će formirati Samoopredeljenje i LDK, a sudeći prema najavama ove dve partije koje već skoro dva meseca pregovaraju o koaliciji, mesto predsedavajućeg sedmog saziva Skupštine Kosova pripašće LDK.