Paunović smatra da se ljudska prava unapređuju, Fabrici kaže – nedovoljno

Vesti 10. dec 201914:56 > 14:58
Izvor: N1

Srbija je opredeljena da unapređuje stanje ljudskih prava kroz pravni i institucionalni okvir, koji je inače dobar, izjavila je direktorka Vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

Ona je na konferenciji povodom Dana ljudskih prava rekla da je, pored ostalog, tome doprinelo usvajanje Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, a pozitivne efekte, kako kaže, daje i primena Zakona o zaštiti nasilja u porodici.

POVEZANE VESTI

Predstavnik Evropske unije Sem Fabrici čestitao je Srbiji na progresu, ali i podsetio na to da se ljudska prava ne podrazumevaju i da se mora stalno raditi na njihovom poštovanju.

„Naša ocena je da je u prethodnom periodu Srbija ostvarila napredak na polju poštovanja i ostvarivanja ljudskih prava. Ovde posebno želim da istaknem pozitivne trendove na jačanju privrede, trend u smanjenju nezaposlenosti, rast ekonomske moći stanovništva, koji će svakako pozitivno uticati i na ostvarivanje socijalnih i ekonomskih prava građana i građanki Srbije“, kazala je Paunović.

Fabrici je naveo da „i dalje svedočimo visokoj stopi porodičnog nasilja, brojnim pretnjama usmerenim protiv novinara, ljudskih prava, diskriminaciji ranjivih grupa, posebno osoba sa invaliditetom, žena, Roma, LGBTI zajednice, govoru mržnje“.

„Dakle, mislim da postoji određeni broj problema na kojima Srbija, kao i bilo druga zemlja, mora da radi mnogo kako bi ljudska prava i osnovne slobode bili poštovani u društvu. Vlast igra ključnu ulogu u tome i potrebna je snažnija reakcija vlasti na ono što se dešava u društvu“, kazao je Fabrici.