Tači u Račku: Srbija je izvršila genocid na Kosovu

Vesti 10. dec 201914:17 > 14:27
Podeli:
Izvor: Twitter/Hashim [email protected]

Predsednik Kosova Hašim Tači odao je danas počast žrtvama u Memorijalnom kompleksu u Račku i poručio da se budućnost ne gradi poricanjem zločina i vređanjem ubijenih, kao i da je Srbija izvršila genocid tokom oružanih sukoba.

Tači je komentarišući izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je masakr u Račku nazvao izmišljenim, optužio međunarodne predstavnike zato što nisu osudili tu izjavu.

„Budućnost se ne gradi poricanjem zločina i vređanjem ubijenih na Kosovu. Budućnost se gradi priznanjem krivice i izvinjenjem srpskog rukovodstva. Čutanje međunarodnih zvaničnika dozvolilo je aktuelnom srpskom rukovodstvu da negira zločin“, rekao je on.

Tači je rekao da je danas odlučio da poseti Račak, jer je to „vrhunac masakra države Srbije nad civilnim stanovništvom na Kosovu“.

Predsednik Kosova je izjavio da je Srbija na Kosovu izvršila genocid, „oko 400 masakra nad albanskim civilima, ubila oko 1.300 dece, silovala oko 20.000 žena i ubila oko 13.000 albanskih civila“.

Izvor : Twitter/Hashim [email protected]

„Oni koji počinili te zločine protiv čovečnosti, nisu izvedeni pred lice ni domaće niti medjunarodne pravde“, rekao je Tači i dodao da je danas Medjunarodni dan ljudskih prava, za koji Kosovo čini sve što može da poštuje u potpunosti najviše zapadne standarde ljudskih prava.

„Ali u isto vreme, uvek moramo pamtiti prošlost da bismo se bezbedno kretali napred, u sigurnu budućnost za sve gradjane“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, budućnost se ne gradi poricanjem zločina ili čak etiketiranjem ili vredjanjem civila ubijenih na Kosovu, već se „gradi samo prihvatanjem odgovornosti, istovremeno sa izvinjenjem srpskog rukovodstva za zločine koje je počinila u državi Kosovo“.

Predsednik Kosova je ocenio još žalosnijim ćutanje medjunarodnih zvaničnika, izostanak poseta posebno Račku, koja je vrhunac masakra srpske države, što je otvorila usta i amnestirala aktuelno srpsko rukovodstva da tvrdi i sa ponosom negira zločine protiv čovečnosti i genocida na Kosovu.