Krivična prijava protiv braće Vučić, stručnjaci kažu – marketinški razlozi

Vesti 09. dec 201917:29 > 17:40
N1

Slučaj poljoprivrednog dobra "Jovanjica", na kojem je pronađena velika količina marihuane, dobio je neočekivani nastavak. Potpredsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević, kao privatno lice, podneo je krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovog brata Andreja, nakon optužbi opozicije da su umešani u ovaj slučaj.

Vučević kaže da nije kvalifikovao krivično delo, već da se u prijavi nalaze sve izjave i navodi pojedinih političara o njihovoj umešanosti u uzgajanje opijata na poljoprivrednom dobru „Jovanjica“.

POVEZANE VESTI

„Ili su oni, koji su optuživali, govorili istinu i postoji onda osnovi sumnje protiv imenovane dvojice, protiv Aleksandra i Andreja Vučića ili svi oni koji su to iznosili prethodnih dana, nedelja, govorili gnusne laži nesitine i optuživali predsednika Republike, njegovog brata i što bi, naravno, dovelo u pitanje njihovu dalju odgovornost za iznošenje netačnih informacija, neistinitih i za uznemiravanje javnosti“, rekao je Vučević.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić koji je u skupštinskom holu često govorio o slučaju „Jovanjica“, navodeći i da je vlasnik te firme Predrag Koluvija prilikom hapšenja zvao Andreja Vučića, sa druge strane najavljuje da će podneti krivične prijave protiv Aleksandra Vučića i Miloša Vučevića za krivično delo lažno prijavljivanje i ometanje pravde.

„Očigledno je da farsa podnošenja krivične prijave Vučevića protiv Vučića i njegovog brata, odnosno režima protiv samog sebe, služi samo za ometanje pravde i za medijsku manipulaciju i sluđivanje građana i to je do sada najjači udarac na pravosuđe, koje je naprednjački režim potpuno ponizio“, rekao je Aleksić.

N1: Da li vi smatrate da su Andrej i Aleksandar Vučić krivi, s ozbirom na to da ste podneli krivičnu prijavu?

Vučević: Pa to je fenomenalna konstrukcija, da oni koji su ovo iznosili kažu da je ovo podnošenje lažne krivične prijave.

N1: Ali s obzirom na to da ste podneli prijavu, da li smatrate da su krivi?

Vučević: Oni danas i juče kažu da će ovo biti lažna krivična prijava. Lažna krivična prijava na osnovu njihovih navoda, pa to znači da su oni govorili neistinu. Da li to znači da oni već danas priznaju da je ovo sve nesitina. Što se tiče mog stava, ja Aleksandra i Andreja Vučića poznajem kao čestite i časne ljude, ali ne mogu da ostanem ravnodušan po ovim informacijama i smatram da tužilaštvo mora da ih proveri.

Advokat Vladimir Beljanski, međutim, kaže da krivična prijava ne služi tome da se utvrdi da li je tačno nešto što neko govori.

„Ono što ja bar mogu da zaključim iz ovoga to je da je krivična prijava podneta iz dnevno političkih razloga, iz marketinških razloga koji su takvi da je potrebno staviti do znanja javnosti da navodi opozicije nisu tačni, a da se to pokušava putem Tužilaštva koje bi verovatno trebalo da odbaci tu krivičnu prijavu kao neosnovanu. Ni to takođe ne može da bude način dokazivanja određenih činjenica. Tužilaštvo može da odbaci krivičnu prijavu iz veoma mnogo razloga, a ne samo zbog toga što ono što u njoj piše nije tačno“, navodi Beljanski.

Da li je i šta tačno iz prijave i kakva je njena dalja sudbina, na Tužilaštvu je sada da odluči. Ipak, jedno mnogo jednostavnije pitanje ostalo je bez odgovora.

N1: U kom svojstvu ste podneli prijavu?

Vučević: Ja sam kao Miloš Vučević podneo.

N1: Da li ste u Beograd došli službenim automobilom ili privatnim?

Vučević: Proverite.

N1: Recite mi Vi.

Vučević: Evo, proverite ako mislite da je to najvažnije kako sam došao, proverite.