Marko Rošić prebačen u pritvornu jedinicu u Severnoj Mitrovici

Vesti 09. dec 201916:33 > 16:44
Izvor: Ilustracija / N1

Jedan od šestoro optuženih za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, Marko Rošić, prebačen je u petak u pritvornu jednicu u Severnoj Mitrovici, potvrdio je za KoSSev, Rošićev advokat, Mahmut Haljimi. Rošić je u Mitrovicu prebačen iz zatvora visoke bezbednosti u selu Grdovce kod Podujeva.

Mahmut Haljimi za „KoSSev“ navodi da je njegovom branjeniku odobren zahtev za premeštaj tek nakon što je urađena procena bezbednosnog organa pri Korektivnoj ustanovi u Prištini.

Međutim, kako dodaje, odluku o premeštaju sada je bilo jednostavnije dobiti i zbog toga što su završene istražne radnje i podignuta optužnica. „Nakon što je optužnica podignuta, sada ne postoje prepreke da moj klijent bude u pritvornoj jedinici u Mitrovici“, navodi Haljimi.

Rošićev advokat je i ranije isticao želju svog klijenta da mu se odobri premeštaj u pritvornu jedinicu u Severnoj Mitrovici, a nedavno je Rošićev otac izneo i navode o njegovom teškom psihičkom stanju u pritvoru u Podujevu –  „sada će mu bar malo lakše biti jer je ipak u svom gradu i porodica mu je blizu“, smatra Haljimi.

Iako je optužnica, prema navodima Specijalnog tužilaštva, podignuta još drugog decembra, ona još uvek nije dostavljena odbrani, potvrdio je za KoSSev Haljimi, ali i Faruk Korenica, advokat drugog policajca osumnjičenog za umešanost u ovo ubistvo, Nedeljka Spasojevića.

Haljimi tvrdi da mu je ovog jutra iz Specijalnog tužilaštva rečeno „da bude strpljiv“.

Sa druge strane, navodi da zakonom nije definisan rok za dostavljanje optužnice odbrani.

POVEZANE VESTI

U zakonu se ne precizira rok za dostavljanje optužnice, optužnica se predaje sudu, a sud je dužan da preda optužnicu pre poziva, a najkasnije pre početka rasprave“, kazao je Haljimi.

Iako se Rošić tereti za „pomaganje u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo“, njegov advokat ne isključuje mogućnost da mu se na teret stave i druga krivična dela.

„Ali ipak dok ne vidim optužnicu ne mogu da tvrdim, vidim da će možda biti još delo ‘ugrožavanje javne bezbednosti’ i još neka dela“, tvrdi on.  

Rošić je u pritvoru od hapšenja u Severnoj Mitrovici 23. novembra prošle godine, a preko godinu dana u pritvoru je i drugi osumnjičeni, policajac sa Severa, Nedeljko Spasojević.

Kako je danas za KoSSev takođe potvrdio Faruk Korenica, advokat Nedeljka Spasojevića, ni njemu nije dostavljena optužnica.

Za razliku od Rošića koji je premešten u pritvornu jedinicu u Severnoj Mitrovici, Korenica nema informaciju da je i njegov klijent takođe prebačen.