Arhitekta Nikolaj Krasnov dobio spomenik u Malom Tašmajdanu

Vesti 09. dec 201915:16 > 15:21
Izvor: Tanjug / Sava Radovanović

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević ocenio je da je ruski arhitekta Nikolaj Krasnov ostavio dubok trag u Beogradu i dao značajan doprinos u formiranju novog ruha prestonice.Vukosavljević je u Starom dvoru na izložbi o životu i delu Krasnova, a čiji je spomenik otkriven na Malom Tašmajdanu u neposrednoj blizini Arhiva Srbije, zgrade koju je Krasnov projektovao, kazao da je arhitekta Krasnov bio "jedan od najboljih u svojoj oblasti".

„Ovaj umetnik koji je obraćao pažnju na svaki detalj na monumentalnim objektima koje je projektovao menjao je izgled Beograda i u grad koji je rastao utisnuo pečat elegantne, snažne prestoničke arhitekture“, rekao je Vukosaveljević, a saopštilo to ministarstvo.

On je naveo da su u periodu nakon Velikog rata, „vremenu teškom i za ruski i za srpski narod“, pružili ruku podrške jedni drugima i zajedno savladavali teškoće tog perioda. „Ruski emigranti našli su prijatelje i novi dom u Srbiji, a mi smo dobili vrhunske inženjere, lekare, intelektualce i umetnike, čestite, pametne i vredne ljude koji će u decenijama posle turobnih godina svetskog sukoba doprineti izgradnji blistavog lica prestonice i drugih gradova Srbije i obogatiti Srbiju dragocenim eliksirima nauke i kulture“, kazao je Vukosavljević.

On je dodao da nije slučajno da je „veliki broj Rusa u tudjini upravo Srbiju izabrao za svoju drugu domovinu“. „Danas, kada obeležavamo 80 godina od smrti arhitekte Nikolaja Krasnova naš grad dobiće još jedan spomen na njega.

Upravo kod zgrade koju je sam projektovao, spomenikom Krasnovu odaćemo zahvalnost i počast što je došao u Srbiju, u njoj našao novi dom i u nju preneo svoj raskošni umetnički i inženjerski dar, koji je štedro delio sa drugima“, zaključio je Vukosavljević.

Činu otkrivanja spomenika u Malom Tašmajdanu prisustvovali su ministar Vukosavljević, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan – Harčenko i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Spomenik predstavlja figuru ruskog arhitekte, koji sedi za stolom. Krasnov je projektovao mnoge najvažnije administrativne zgrade u Beogradu kao što je Palata Ministarstva finansija Kraljevine Jugoslavije (današnja zgrada Vlade), Palata Ministarstva šuma i ruda, poljoprivrede i voda (današnje Ministarstvo inostranih poslova Republike Srbije), ili Državni arhiv – samo su neka od velikih zdanja koja je Krasnov projektovao u Beogradu.

Prema njegovom projektu obnovljena je Crkva Ružica na Kalemegdanu, kao i dva istorijska enterijera: unutrašnjost Starog dvora na Dedinju i Doma Narodne skupštine.

Njegovo poslednje delo od velike važnosti za Srbiju je mauzolej-kosturnica na ostrvu Vidu, spomen na srpske vojnike izginule posle prelaska preko Albanije.