Tanin o Račku: Sloboda govora i politička odgovornost da ne budu u suprotnosti

Vesti 08. dec 201913:25 > 13:30
Podeli:
Izvor: UN Photo/Eskinder Debebe

Specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) za Kosovo Zahar Tanin izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog, kako je saopštio, pokušaja da se iskrive bolni istorijski događaji, a povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića o Račku, prenosi Glas Amerike (VOA).

Tanin je u saopštenju podsetio na značaj prava na slobodu mišljenja i izražavanja, ali je i naglasio da ovo moćno pravo ne bi trebalo da bude u suprotnosti sa političkom odgovornošću zvaničnika da podstiču diskurs koji unapređuje međusobno poverenje i poštovanje.

POVEZANE VESTI

On je naglasio da je važno imati nezavisno pravosuđe, oslobođeno od političkih ili etničkih predrasuda.

Predsednik Srbije izjavio je 5. decembra da se u Račku radilo „o fabrikovanom zločinu gde je sve falsifikovao svetski hohštapler i prevarant (bivši šef misije OEBS) Vilijam Voker“.

„To ću da ponavljam svakog dana pa da vidim ko će da nas osudi“, rekao je Vučić komentarišući presudu prištinskog suda kojom je bivši ministar administracije i lokalne samouprave u Vladi Kosova iz redova Srpske liste Ivan Todosijević prvostepeno osuđen na dve godine zatvora zbog izjave u kojoj je masakr u Račku nazvao „lažnim zločinom“.

Američka ambasada u Prištini saopštila je u subotu da su zapaljiva retorika i istorijski revizionizam u vezi s događajima iz 1999. godine neprihvatljivi.

Protiv predsednika Srbije advokat iz Prištine Tom Gaši, u ime porodica žrtava masakra u Račku, podneo je krivičnu prijavu zbog krivičnog dela „podsticanje nacionalne, rasne, verske ili etničke mržnje, razdruživanja ili netrpeljivosti“ u skladu sa članom 147. kosovskog Krivičnog zakonika, navodi VOA.