Voker: Nisam iznenađen Vučićevom izjavom o Račku

Vesti 06. dec 201921:12 > 21:14
Podeli:
Izvor: N1

Bivši ambasador misije OEBS na Kosovu, Vilijam Voker, rekao je da nije iznenađen izjavom predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je izmislio masakr u Račku i dodao da ovo nije prvi put da zvaničnici iz Beograda daju takve izjave, prenosi portal Kosovo online.

„Ovo nije prvi put u poslednjih 20 godina da me zvaničnici u Beogradu nazivaju različitim imenima i izmišljaju šta se dogodilo u Račku. Postoji dovoljno dokaza šta se dogodilo. Sproveli smo jednu istragu, ali i druge istrage koje su takođe izvršene o ovom masakru, imale su isti zaključak, kao što sam naveo. Žao mi je što se gospodin Vučić ne slaže sa ovim i misli drugačije“, naglasio je Voker.

On je poručio da je zabrinut zbog toga što, prema njegovim rečima, počinitelji masakra nisu kažnjeni.

„Masakr u Račku izvršile su Bezbednosne snage iz Beograda i bilo ko da je bio odgovoran za taj masakr, mora biti izveden pred lice pravde. To se još nije dogodilo i bojim se da Srbija tvrdi da je ovaj masakr lažna prevara. Međutim, mislim da svet zna bolje“, ukazao je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, govoreći o izricanju kazne bivšem ministru administracije i lokalne samouprave Ivanu Todosijeviću, nazvao je masakr u Račku izmišljotinom i isceniranim događajem od strane Vokera, koga je nazvao svetskim hohštaplerom i prevarantom.

Nekadašnji pravni zastupnik porodica žrtava u slučaju Račak, advokat Tom Gaši podneo je u petak Specijalnom tužilaštvu u Prištini krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog izjave da je „Račak fabrikovan“.