Na Kosovu podneta krivična prijava protiv Vučića zbog izjave o Račku

Vesti 06. dec 201920:16 > 23:05
Podeli:
Izvor: Tanjug/Tanja Valič

Nekadašnji pravni zastupnik porodica žrtava u slučaju Račak, advokat Tom Gaši podneo je u petak Specijalnom tužilaštvu u Prištini krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog izjave da je "Račak fabrikovan", prenosi Kossev. On je za TV Kljan Kosova rekao da bi Vučića trebalo privesti i saslušati kada bude došao na Kosovo.

„Institucija treba da pokrene istragu i onog trenutka kada se predsednik Srbije nalazi na teritoriji Kosova, onda ako odmah nađu nešto, ne kažem da bi trebalo da bude uhapšen, međutim trebalo bi da se privede i bude saslušan. Pošto je delo definisano kao podsticanje na mržnju, jer kada Albance nazovete teroristmima, onda ne znam kako se može živeti sa njima. On je vređao osećanja Albanaca“, rekao je Gaši za TV Kljan Kosova.

U krivičnoj prijavi se navodi da je srpski predsednik „negiranjem masakra u Račku“ i „podrškom“ bivšem ministru administracije i lokalne samouprave u Vladi Kosova Ivanu Todosijeviću „namerno podsticao i javno širio mržnju, raskol i netoleranciju između etničkih grupa – Srba i Albanaca koji žive na Kosovu“.

POVEZANE VESTI

Prema krivičnoj prijavi, Vučić je tom izjavom „počinio krivično delo podsticanja na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju“.

Predsednik Srbije ocenio je u četvrtak kao „zastrašujuću“ odluku suda u Prištini kojom je bivši ministar administracije i lokalne samouprave u Vladi Kosova iz redova Srpske liste Ivan Todosijević prvostepeno osuđen na dve godine zatvora zbog izjave u kojoj je zbivanja u Račku 1999. godine nazvao lažnim zločinom.

Gaši je precizirao da je krivična prijava protiv Vučića upućena odeljenju kosovskog Specijalnog tužilaštva, posle čega su sa tim pismeno upoznati glavni tužilac Aleksander Ljumezi i glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Prištini Kujtim Muniši.

„Nisam ovo napisao radi reklamiranja jer mi to nije potrebno, ali u svojstvu zakonskog zastupnika žrtava masakra u Račku koje sam predstavljao kao oštećene, tako da je reč o živima, a ne o mrtvima”, rekao je Gaši, prenosi portal Kosovo online.

Dačić: Prijava protiv Vučića – praljava igra Prištine

Podnošenje krivične prijave protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića još je jedna prljava igra Prištine, koja pokazuje da ne žele nikakav dogovor sa Srbijom, već samo dalje zaoštravanje situacije, rekoa je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je podnošenje krivične prijave u Prištini ocijenio i kao „vrhunac ludila i licemerja“.

„Ceo svet zna da u Račku nisu ubijeni civili, već pripadnici OVK, da je Vilijam Voker nametnuo priču o zločinu nad civilima, da su Bil Klinton i Medlim Olbrajt govorili o masakru, iako to nije potvrđeno ni istragom (forenzičara iz Finske) Helen Rante“, rekao je Dačić.

On je ukazao da je čak i Haški tribunal odustao od te tačke optužnice protiv Slobodana Miloševića i da je ta laž o masakru nad civilima iskorišćena kao neposredno opravdanje za agresiju i bombardovanje Srbije.

„Ta lažna država Kosovo je svoju propagandu bazirala na lažima, i nikakve krivične prijave ne mogu to da izmene“, rekao je Dačić.

Cakaj Vučića uporedio s Gebelsom

Ministar spoljnih poslova Albanije Gent Cakaj uporedio je predsednika Srbije sa ministrom propagande nacističke Nemačke Paulom Jozefom Gebelsom.

Cakaj je ocenio da je Vučićeva izjava o Račku skandalozna i pozvao je međunarodne aktere da osude poniženje koje se nanosi žrtvama.

„Jozef Gebels Miloševićeve propagande sada je postao prvak negiranja, potcenjivanja i trivijalizacije ratnih zločina. Skandalozno! Međunarodni akteri moraju osuditi takva ponižavajuća dela koja iskrivljuju istinu i vređaju žrtve i pokušaje pomirenja. Masakr u Račku nikada neće biti zaboravljen“, napisao je Cakaj na Tviteru.

Odgovarajući na pitanja novinara posle otvaranja početka radova na izgradnji autoputa od Šapca do Rume, Vučić je rekao da je Todosijević „časni Srbin iz Zvečana“, a da se u Račku 1999. godine radilo o „fabrikovanom zločinu gde je sve falsifikovao svetski hohštapler i prevarant Vilijam Voker“. Ivan Todosijević osuđen je u četvrtak u Osnovnom sudu u Prištini na dve godine zatvora zbog „podsticanja na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju“ zbog izjave u kojoj je naveo da je slučaj Račak „izmišljen“ i da su ga izmislili albanski teroristi.

Kako je za portal Kossev potvrdio Todosijevićev advokat Nebojša Vlajić, bivši ministar kosovske vlade iz Srpske liste je osuđen zbog izjave koju je dao u Zvečanu povodom 20. godišnjice NATO bombardovanja Jugoslavije.