Bebac: Porodilišta u Srbiji sistematski zanemarena

Vesti 06. dec 201913:47 > 13:50
Podeli:
Izvor: N1

Porodilišta u Srbiji su sistematski zanemarena - glavni je zaključak nacionalnog istraživanja "Kakva su nam porodilišta?" portala Bebac.com.

Više od 12 hiljada mama koje su učestvovale u istraživanju najveće zamerke imalo je na period boravka u porodilištima nakon porođaja, ocenjujući kao problematičnu higijenu, ishranu, podršku pri dojenju i dostupnost medicinskog osoblja.

Istraživanje je pokazalo da su uslugom u porodilištu najzadovoljnije mame koje su rodile u Beogradu, a da su najmanje zadovoljne one koje su se porodile na jugu zemlje.

Jasmina Mihnjak, koordinatorka istraživanja, kaže da podrška države uglavnom koristi u predizbodnom periodu.

„Jedan od tih primera je i Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom koji je sa određenim stavkama izuzetno lepo promovisan u kampanjama političkim, pa se tako i prošle godine dešavalo da su bile najave 300, 500 hiljada, 100.000 za prvo, drugo dete, da bismo na kraju videli u realnosti da je taj Zakon oštetio brojne porodice u Srbiji. Prošlo je čak 18 meseci od primene tog Zakona da se apsolutno ništa nije desilo. Mislim da zaista imamo više nego dovoljno dokaza da su sve te poruke zaista samo predizborne i samo u smislu kampanje i nažalost je to tako, zato što ne bi trebalo bebe i ne bi trebalo deca da budu u bilo kom osnovu predmet takve jedne pojave“, rekla je Mihnjak.