Vučić: Što se mene tiče, afera s ruskim obaveštajcem je završena

Vesti 03. dec 201919:56 > 20:14
TANJUG/ Zoran Žestić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, da je što se njega tiče, afera s ruskim obaveštajcem u Srbiji zatvorena još posle njegovog razgovora s ambasadorom Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

„Savest nam je čista i uveren sam da ćemo nastaviti razvoj najboljih odnosa. Ako Rusi imaju šta da nam zamere, voleo bih da to čujem“, rekao je Vučić u Sočiju, gde će se u sredu sastati s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

POVEZANE VESTI

Vučić je naveo da će Srbija „uvek štititi svoju samostalnost“ ali da veruje u prijateljstvo s Rusijom.

Prema njegovim rečima, teme razgovora s Putinom će biti Kosovo, regionalna pitanja, ali i politička situacija u Evropi i svetu, kao i bilateralna saradnja posle potpisivanja sporazuma Srbije i Evroazijske ekonomske unije.

Vučić je naveo da je trgovinska razmena s Rusijom veća nego prošle godine jer kupujemo više energenata pošto ekonomija raste.

Na pitanje novinara o balansiranju u spoljnoj politici, pošto će nakon susreta s Putinom razgovarati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, Vučić je rekao da se ne radi o balansiranju.

„Mi imamo svoj evropski put, nismo nesvrstani, ali imamo put suverene i nezavisne države“, izjavio je predsednik Srbije.

Vučić o ruskim helikopterima: Strahovito moćne mašine

Predsednik Srbije izjavio je i da isporuku ruskih helikoptera Mi-35 pre roka, vidi kao pruženu ruku Srbiji uoči njegove posete Sočiju gde će se sastati sa Vladimirom Putinom.

Navodeći da ti helikopteri spadaju u „najbolje na svetu“, Vučić je kazao da je reč o „strahovito moćnim mašinama“ koje su „fantastično“ naoružane.

„Ruska strana ih je isporučila pre roka, za šta sam im izuzetno zahvalan. To vidim kao pruženu ruku Srbiji pred posetu Sočiju“, kazao je Vučić za RTS u Sočiju uoči sastanka sa Putinom u sredu.

Predsednik Srbije je najavio da će novi helikopteri Vojske Srbije biti predstavljeni gradjanima u narednih nekoliko dana.

„Srbija je sve snažnija. Imali smo tri ili četiri velika helikoptera Mi-8 i Mi-17 i nekoliko Gazela a danas imamo četiri-pet puta veću helikoptersku flotu nego pre par godina. Pored helikoptera iz Rusije, stigla su nedavno i dva Erbasa iz Evrope. Mi to radimo iz preventivnih razloga, da bi odvratili svakog od pokušaja da ugrozi Srbiju“, dodao je Vučić.

Srbija je prošle godine naručila od Rusije četiri helikoptera Mi-35M koji su na batajnički aerodrom u ponedeljak dopremljeni transportnim avionom An-124.