Cerar: Nema sumnje da Srbija želi u Evropu

Vesti 02. dec 201919:14 > 19:17
Podeli:
Izvor: FoNet/Ognjen Stevanović

Ministar spoljnih poslova Slovenije Miro Cerar izjavio je u Beogradu da njegova ranija izjava o posvećenosti Srbije evrointegracijama nije značila sumnju u tu posvećenost.

Cerar je početkom ove godine izjavio da od Beograda očekuje da se što pre izjasni da li je i dalje čvrsto na evropskom putu, da li je spreman da reši spor s Kosovom i da li želi da bude faktor stabilnosti i mira na Balkanu.

„Radilo se samo o isticanju da je potrebno biti glasan u zalaganju, da ne bi bilo različitih interpretacija“, rekao je Cerar na konferenciji za novinare sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem.

Prema njegovim rečima, važno je srpska politika jasno artikuliše proevropski stav i da ga u svakoj prilici ponavlja.

„Važno je da se signal ponavlja i da kad se trudimo da otvaramo vrata imamo jasnu poruku da Srbija želi da postane deo EU“, naveo je šef slovenačke diplomatije.

On je takođe rekao da je „razočaran“ zbog negativne odluke o otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Severnom Makedonijom.

„Tu smo učinili pogrešan korak. Nismo se držali svojih obaveza i oduzeli smo nadu ljudima koji su verovali da ćemo preduzeti naredni korak. Zalagaćemo se da to ispravimo i da pokažemo da EU ozbiljno razmišlja o proširenju jer je to važno za EU, i geostrateški i ljudski“, naveo je Cerar.

On je izjavio da razume zabrinutost nekih članica EU, pre svega Francuske, „preopširnošću“ kriterijuma za pristupanje ali i naveo da je „važno da se prizna postignuto i ne postavljaju uslovi koji obeshrabruju zemlje Zapadnog Balkana“.

„Moramo da otvaramo vrata, a ne da ih zatvaramo“, rekao je slovenački ministar.

„Evrointegracije glavni projekat“

Cerar je izjavio da Slovenija podržava regionalne inicijative poput „mini šengena“, ali da se ne sme izgubiti iz vida da su evropske integracije glavni projekat. 

„Srbiju vidimo kao značajnog aktera koji ima značajnu ulogu u stabilnosti regiona. Zato podržavamo svako povezivanje i želimo da ono bude što šire i da uključuje što više aktera, ali ne sme da se zaboravi da evropske integracije moraju biti glavni projekat. To ne sme da se zanemari“, rekao je Cerar na konferenciji za novinare sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem. 

Šef slovenačke diplomatije je rekao da se Ljubljana zalaže da čitav region „jednog dana u celosti uđe u EU“ i da će i dalje podržavati reformske procese usmerene ka tom cilju. 

Cerar je rekao i da je važno da Srbija „pokrene aktivnosti“ oko dijaloga s Prištinom, iako je priznao da će u tom pogledu dosta zavisiti od sastava kosovske vlade i njene „kooperativnosti“. 

On je naveo da će Slovenija tokom svog predsedavanja EU, u drugoj polovini 2021. godine, postaviti pitanje integracije Zapadnog Balkana. 

Dačić je izjavio da Srbija od Slovenije traži „razumevanje“ za svoje stavove i želju Beograda za kompromisom. 

„Srbija ostaje na evropskom putu iako postoje odredjene smetnje zbog stavova nekih članica EU. Isto tako, Srbija mora da štiti svoje nacionalne i državne interese“, rekao je Dačić. 

Ministri su se saglasili da su odnosi dve zemlje dobri, da je ekonomska saradnja može unaprediti iako je dobra, kao i da je u pregovorima o sukcesiji bivše SFRJ postignut određeni napredak, ali da ta stvar ne ide željenom brzinom.