Paljenja automobila niških funkcionera – napad na sistem ili međusobni obračuni?

Vesti 02. dec 201919:00 > 19:40
Podeli:
Izvor: N1

Spaljivanje još jednog automobila čiji je vlasnik pripadnik MUP osujetio je i one najoptimističnije da je serija podmetanja požara na jugu Srbije završena. Više od dvadeset automobila izgorelo je skoro po identičnom receptu samo u poslednje dve godine u Nišu. Većina ovih slučajeva nije rasvetljena, iako su na meti bila i vozila visokih gradskih i funkcionera BIA, biznismena. Napad na sistem ili međusobni obračuni, niko zvanično ne saopštava, jer se po pitanju ove pojave institucije ne izjašnjavaju.

Pre godinu dana u Nišu je izgoreo automobil u vlasništvu BIA koga je vozio zamenik načelnika službe u ovom gradu. Zvanično se i dalje ne zna ko ga je zapalio, a maltene na godišnjicu, u Prokuplju je, po istom scenariju, izgoreo privatni automobil jednog policijskog inspektora i to u trenutku kada je javnosti otkriveno da je zamenik iz Niša Dušan Ćirković prebačen u to mesto.

„Većina kriminalaca u svetu, da bi prikrila tragove bilo kog krivičnog dela koristi paljevinu“, objašnjava bivši zamenik načelnika Policijske uprave u Nišu Goran Barun.

Ali, da li je samo to razlog zbog koga se ne izlazi pred građane, ako ne sa sudskim epilogom, onda bar sa objašnjenjem o kakvoj se piromanskoj pojavi radi, posebno zato što su na meti vozila policijskih inspektora, biznismena i gradskih funkcionera.

„To nije bio njegov automobil, već su ga građani kupili. Državno vlasništvo. I tu nema rasvetljenja. On odlazi u Prokuplje i tamo se desi paljenje. Dakle, stalno se otvaraju novi prostori za sumnju i dalje nema nikakvog odgovora“, kaže urednica informativnog portala Južne vesti Gordana Bjeletić.

Bjeletić je to rekla uz ocenu da je paljenje automobila postalo regularni način kriminalnih, ali i obračuna izvan ovog miljea. Nesigurnosti kod građana posebno doprinosi to kada meta napada postanu oni koji bi trebalo da sve to spreče.

„Oni uopšte nemaju potrebu da izađu i kažu šta se to dešava. Ako nemaju razloga da se plaše, neka im to kažu, da građani nisu ugroženi i da su to dešavanja u kriminalnim krugovima, ali po onome što građani vide, ti kriminalni krugovi su zapravo mnogo širi“, dodala je ona.

Tako se otvara prostor za spekulisanje o povezanosti kriminala i najviših bezbednosnih struktura Srbije. Jedan od bivših rukovodilaca Policijske uprave u Nišu, međutim, kaže da službe, po prirodi stvari, uvek znaju „odakle vetar duva“.

„Ali je zapravo problem da li je moguće dokazati“, rekao je Barun.

Jer, vatra najčešće „proguta sve dokaze“. Ipak, smatra se da nikakvi krupni „igrači“ ne stoje iza ozbiljne serije spaljenih vozila u ovako velikom gradu. Bjeletić, međutim, sugeriše da građani moraju da budu informisani, kako o paljevinama, tako i o razlozima zbog kojih je zamenik Ćirković prebačen u mesto gde se noćno spaljivanje automobila iz Niša „prelilo“. O tome novinari još čekaju potvrdu BIA.

On je u Prokuplje, prema saznanjima Južnih vesti, u paketu prebačen sa doskorašnjim prvim čovekom agencije u Nišu Vladimirom Vučkovićem.