Falkoni: Francuski predlog o reformi proširenja može biti koristan i za Srbiju

Vesti 02. dec 201916:46 > 16:49
Tanjug/Predsedništvo Srbije

Francuski ambasador u Srbiji Žan-Luj Falkoni izjavio je da je francuski predlog o reformi procesa proširenja usmeren pre svega na zemlje koje još nisu počele pristupne pregovore, ali da bi mogao da bude koristan i za one koje su počele, poput Srbije i Crne Gore.

Falkoni je za beogradski Centar za evropske politike rekao da taj predlog predviđa mogućnost da države Zapadnog Balkana postanu članovi kluba bez prava glasa pre nego što zvanično ostvare članstvo u EU.

„To je najvažniji aspekt. Umesto da se pregovarački proces formuliše u vidu brojnih poglavlja, ideja je da se državama omogući bliža saradnja sa EU, korak po korak, pre nego što se dođe do ostvarivanja potpune integracije sa EU“, naveo je ambasador.

On je rekao i da da bi bilo „značajno razmotriti da li i na koji način, Srbija i drugi koji su već otvorili pristupne pregovore, mogu da se uklope u novi predloženi okvir“.

Dodao je da je „validan argument“ koji je iznela ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović, da tokom pristupnih pregovora ne bi trebalo menjati metod rada koji je dogovoren na početku procesa.

„Stoga, mislim da je naš predlog usmeren, pre svega, na one koji još uvek nisu otvorili pregovore o pristupanju“, rekao je francuski ambasador.

On je, međutim, dodao da bi francuski predlog „mogao da donese koristi i za države koje su već započele pristupne pregovore, poput Srbije i Crne Gore“.

„Dakle, tu opciju ne isključujemo. Kada to kažem, uzimam i u obzir sve napore koje je Vlada Srbije uložila do sada, pa je jasno da Srbija ne bi mogla da krene od nule, kao da se ništa nije dogodilo od 2014. godine. Iz tog razloga, predstoje nam diskusije o tome da li bi novi okvir, i u kojoj meri, bio primenjen i na Srbiju“, naveo je Falkoni.

Dodajući da je čuo za ideje o zajedničkom odgovoru Zapadnog Balkanu na francuski predlog Falkoni je kazao da bi „predlozi šest zemalja regiona svakako bili dobrodošli, ukoliko bi ta vrsta ujedinjenog nastupa bilo moguća“.

Govoreći o francuskom predlogu, Falkoni je naveo da je cilj da se u saradnji sa novom Evropskom komisijom i komesarom za proširenje „spremi ažurirana procedura (proširenja) do početka Evropskog saveta u maju 2020. godine“.

„Sve je na stolu i podložno diskusiji. Nije francuski papir osnov konačne odluke EU, već predstavlja samo naš doprinos. Verujemo da je moguće da se sve ovo uspešno sprovede do maja 2020“, dodao je.

Falkoni je rekao da je francuska posvećenost proširenju EU čvrsto obećanje i da ne postoje predlozi koji bi predstavljali alternativu tome „niti se obećanje da će države Balkana pristupiti EU dovodi u pitanje“.

Predsednik Francuske Emanuel Makron, prema rečima ambasadora, „posvećen izgradnji EU koja funkcioniše“ i njegova posvećenost EU ne može se dovesti u pitanje. „Njegov je stav da EU mora biti efikasnija, posebno u oblasti odbrambene politike, politike konkurencije, trgovinske politike i socijalne politike“, rekao je.