Podignute optužnice u slučaju ubistva Olivera Ivanovića

Vesti 02. dec 201913:18 > 19:04
N1

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnice protiv šest osoba koje se terete za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića. Na njega je, prema detaljima optužnice, pucano sa šest hitaca iz automobila "Opel astra", bez registarskih tablica i sa zatamnjenim staklima, čiju nabavku je pomogao pripadnik Kosovske policije sa severa.

Skoro dve godine nakon ubistva Olivera Ivanovića, kosovsko tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv šest osoba, koje se sumnjiče za umešanost u njegovo ubistvo.

POVEZANE VESTI

Trojica osumnjičenih se već nalaze u pritvoru, među njima i pripadnici kosovske policije sa severa Kosova. Među optuženima je i Oliverova sekretarica Silvana Arsović koja se sumnjiči da je bila svesna da su kamere ispred sedišta Ivanovićeve partije bile isključene i da ih je odmah nakon ubistva uključila.

„Optužnice su podignute protiv N.S., M.R., S.A., D.M., Ž.J. i R.B. za krivična dela: „učešće u organizovanju kriminalne grupe“, „zloupotreba službenog položaja“, „podrška u izvršenju krivičnog dela“, „teško ubistvo“, „neovlašćeno posedovanje i upotreba oružja“, „odavanje službene tajne“, „zloupotreba zvanične dužnosti u saizvršilaštvu“ i „manipulacija dokaza““, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva Kosova.

Prema detaljima optužnice, na Ivanovića je pucano sa šest hitaca iz auta Opel astra, bez registarskih tablica i sa zatamnjenim staklima, čiju je nabavku pomogao pripadnik kosovske policije sa severa sa inicijalima N.S.

„Optuženi N.S. je na dan ubistva Olivera Ivanovića osigurao i pomogao da osumnjičeni (počinioci) izvrše delo ubistva. Na sam dan ubistva, optuženi N.S., zajedno sa još dvojicom policajaca koji su došli prvi na lice mesta – Ž.J. i D.M., nije obavio svoju policijsku dužnost. Oni su prošli službenim vozilom, kao i pešice, iako su naišli na neovlašćena lica koja su fotografisala i oštetila moguće dokaze u tom području“, navodi Specijalno tužilaštvo Kosova.

U optužnici takođe piše da je za Milanom Radoičićem i Zvonkom Veselinovićem izdat međunarodni nalog za hapšenje zbog upravljanja kriminalnom grupom od 2011. godine. Svi osumnjičeni i uhapšeni u slucaju ubistva Olivera Ivanovića, su prema optužnici delovali kao deo ove organizovane kriminalne grupe sa strukturom, hijerarhijom i definisanim ulogama, sa svrhom da počine jedno ili više krivičnih dela.

U tekstu optužnice se navodi da je tokom istrage saslušano više puta oko 100 svedoka.