Paunović: Poslaničke plate uzrok podele u Demokratskoj stranci

Vesti 02. dec 201912:12 > 12:18
N1

Zamenik predsednika Demokratske stranke Saša Paunović izjavio je da je želja grupe članova Glavnog odbora da stranka napusti Savez za Srbiju i izađe na izbore samo maska za razbijanje opozicionog fronta i diskreditaciju bojkota parlamentarnih izbora, kao glavne pretnje po režim Srpske napredne strake.

On je istakao da je do najnovijih podela u DS došlo zbog poklapanja interesa SNS i nekih dugogodišnjih profesionalnih poslanika, koji „po svaku cenu žele da ostanu poslanici“.

Oni prosto i legitimno hoće da nastave da primaju poslaničku platu, pa zato žele DS van SZS i izlazak na izbore u „proevropskom bloku“, kazao je Paunović za „Glas Šumadije“.

On je istakao da bi ti poslanici bili mnogo iskreniji kada bi rekli da žele i dalje da budu poslanici po svaku cenu, umesto da vrte u krug priču o „nemogućnosti saradnje sa Dverima“ ili o „odstupanja od evropskih vrednosti“.

POVEZANE VESTI

Prema njegovim rečima, to ipak ne znači da svi koji zastupaju takav pravac predstavljaju svesni „Vučićev resurs“, već da im se „prosto interesi poklapaju“. Paunović je ocenio da su formalni razlozi neslaganja pitanja da li DS treba da bude deo širokog opozicionog fronta, kakav je SZS, i da izađe na izbore, ali da je suština drugačija.

„Suštinsko pitanje za one koji podižu tenzije je da li će DS imati poslanike i još mnogo, mnogo važnije, da li će baš oni biti ti poslanici“, istakao je Paunović.

On je rekao da se problem raspuštanja Demokratske omladine može vrlo brzo razrešiti ako omladina poštuje odluke stranačkih organa. Potrudiće se da ponove izbornu proceduru tako da ne bude nikakve sumnje da je bilo kršenja stranačkih pravila i diskriminacije bilo kog člana.

„To se može sprovesti vrlo brzo i bez velikih problema“, ocenio je Paunović.