Kurti kritikuje Specijalno tužilaštvo, pita i zašto nema suđenja u odsustvu

Vesti 01. dec 201908:36 > 08:40
Podeli:
Izvor: N1

Kandidat za kosovskog premijera i pobednik proteklih vanrednih parlamentarnih izbora, Aljbin Kurti, kritikovao je Specijalno tužilaštvo zbog onoga što on vidi kao pasivnost u procesuiranju ratnih zločina počinjenih na Kosovu.

„Pre šest meseci, 30. maja, Skupština Kosova usvojila je izmenu Zakonika o krivičnom postupku, kojim je kosovskom pravosuđu omogućeno da pokrene postupak, podnese optužnice, istraži slučajeve i osudi ratne zločince, čak i u odsustvu. Bili smo zadovoljni kad je ovaj zakon izmenjen, jer je konačno Kosovo, stvaranjem uslova da ratnim zločincima sudi u odsustvu, bez obzira da li se oni nalaze unutar naših granica ili negde drugo, sledilo primer Hrvatske“, napisao je lider Samoopredeljenja na Fejsbuku, prenosi KoSSev.

Međutim, i pored toga što su, kako Kurti tvrdi „imena nekih od počinioca javno poznata“ Specijalno tužilaštvo i dalje ćuti.

„Zašto nema istraga i optužnica? Zašto masakri naših ljudi nisu pred sudom? Zašto nema redovnih, šestomesečnih konferencija za štampu na kojima bi izveštavali o radu? Suđenje i kažnjavanje ratnih zločinaca dužnost je, ne samo prema našem narodu, već i pred čitavim čovečanstvom. Specijalni tužioci ne mogu i dalje da budu pasivni u tom pogledu“, navodi Kurti.

Retki glasovi protiv mogućnosti suđenja u odsustvu

Protiv instituta suđenja u odsustvu izjasnili su se svojevremeno iz kosovskog Fonda za humanitarno pravo, navodeći da bi ta praksa mogla da dovede do serije optužbi protiv Srba i dodatnog pogoršanja situacije vladavine prava na Kosovu.

Direktor ove organizacije, u intervjuu novinarki UNS-a, Jeleni L. Petković, rekao je da je na osnovu iskustva ove organizacije koja prati sva suđenja u vezi sa ratnim zločinima na Kosovu „jasno da ne možemo očekivati pravedno suđenje“ pod takvim uslovima.

„Ali, najgore je što smo godinama imali prvostepene presude, a onda bi u drugom stepenu presude bile često ukidane ili preinačene. Kako će to tek biti kada se sudi u odsustvu? Imali smo probleme i sa svedocima koji su često menjali iskaz, kada se suoče sa osumnjičenim. Kako će tek biti kada se sudi u odsustvu? I teško prikupljeni dokazi su postali bezvredni, samo zato što procedura prepoznavanja nije bila po propisima. Kako će sve to izgledati kada nema optuženog, nema video snimka, niti fotografije? To će biti loše za pravdu na Kosovu“, naveo je Bljakaj pre godinu dana dok se o ovom zakonu još raspravljalo u Skupštini Kosova.

Bljakaj je optužio i međunarodne organizacije na Kosovu da „vrlo olako gledaju na ovu temu“.

I mitrovički advokat, Nebojša Vlajić izneo je u aprilu ove godine slične bojazni zbog ovog zakona. „To je jedan institut suđenja u odsustvu koji je nekada u našem pravu postojao i odavno je ukinut kao nedemokratski, na Kosovu žele da se uvode ponovo… Ukoliko to prođe kao zakonski nacrt, to će značiti da će pravosuđe na Kosovu moći da sudi bilo kome bez njegovog prisustva“, rekao je tada Vlajić u svom gostovanju na Dnevniku RTS-a.