Omladina DS-a traži poništavanje odluke o raspuštanju

Vesti 30. nov 201920:04 > 21:46
Podeli:
Izvor: N1

Omladina Demokratske stranke došla je usubotu uveče u centralu stranke u Beogradu, nakon što je Predsedništvo DS ranije raspustilo omladinski klub DS i više beogradskih odbora, saznaje N1.

Predstavnci Demokratske omladine su došli uveče u stranačke prostorije, gde su čekali da im se obrati i predsednik DS Zoran Lutovac od kojeg, kako kažu, traže razgovor i dijalog.

Jedna od članica Demokratske omladine, Aleksandra Božić rekla je da su zatečeni današnjom odlukom i najavljuju žalbu Staturanoj komisiji DS. Podršku omladini podržili su i pojedini narodni poslanici, pa su tako ispred stranačkih prostorija bili Balša Božović i Aleksandra Jerkov.

„Ono što je glavni problem u celoj ovoj situaciji jeste da je ova odluka donešena jednostrano. Od trenutka kada su raspisani izbori za kongres demokratske omladine smo više puta pokušali da stupimo u kontakt s predsednikom stranke i ni na jedan način nam nije izašao u susret i porazgovarao s nama. Tako da nas je prilično zatekla ova odluka i mi ne znamo koji je razlog. Neposredno pre održavanja kongresa postojala su dva potencijalna kandidata, jedan kandidat koga je podržavao predsednik DS nažalost nije uspeo da skupi dovoljan broj potpisa delegata da se kandidujem Mi smatramo da je veoma važno da postoji demokratski proces unutar stranke, ali mislim da smo više puta uskraćeni za slobodu mišljenja“, rekla je Božić za N1. 

Božović je rekao da je i on zatečen odlukom o raspuštanju. Ukazao je na nedostatak demokratije u DS i izrazio nadu da će rukovodstvo ipak da shvati poruke koje su mu upućene. 

Na pitanje šta se dešava u DS on je rekao za FoiNet da su „mladi su uzeli stvar u svoje ruke“

Podsećamo, Predsedništvo Demokratske stranke je, zbog „neposlušnosti“, raspustilo više opštinskih odbora stranke u Beogradu, kao i nedavno izabrano rukovodstvo stranačkog podmlatka.

POVEZANE VESTI:

Kako se navodi u saopštenju DS, razlozi za ovu odluku su neaktivnost gradskog odbora, kao i zaustavljanje štetnih praksi koje su Demokratskoj stranci na lokalnim izborima u Beogradu donele, kako kažu, najlošiji rezultat u istoriji stranke i time je stavili na marginu političkog života u Srbiji.

Dodaje se da predstavnici omladine prilikom organizacije izbornog kongresa nisu delovali u skladu sa demokratskim procedurama kojih se, kako kažu, Demokratska stranka beskompromisno drži od svog osnivanja, čime su naneli štetu Demokratskoj omladini i stranci.  

Grupa članova DS napustila je ranije danas sednicu Glavnog odbora i pre njenog završetka negodujući što su u odlučivanju o tačkama dnevnog reda u raspravi učestvovali gosti koji nisu članovi DS-a. Među demokratama koji su napustili sednicu su Branislav Lečić, Aleksandra Jerkov, Balša Božović, Radoslav Milojičić Kena, kao i bivši ministar Slobodan Milosavljević.