Još jedna naslovnica na nišanu vlasti, sadržaj tekstova privukao pažnju GIM-a

Vesti 30. nov. 201919:00 > 19:06
Podeli:
Izvor: Printscreen / Danas

Dva dana posle NIN-a, na nišanu vlasti našla se i naslovnica lista Danas. Na njoj je karikatura kojom se ilustruje tekst o pretnjama tužbom, zbog pisanja o aferi Krušik. Upozorenje advokata GIM-a stiglo je i na adresu N1 televizije, pored ostalog, zbog otkrivanja detalja o poslovanju GIM-a, za šta, kažu nije postojao opravdani interes javnosti.

Urednik Danasa ovaj potez vidi kao pokušaj GIM-a da ućutka ili uređuje novine. Za to vreme, vlast glasno reaguje na karikaturu sa naslovnice.

Priču o poslovanju firme za prodaju oružja GIM, ponovo je u drugi plan bacila jedna naslovnica. Nije kropovana, nego nacrtana. I nije bukvalna, nego ironična, jer je karikatura.

POVEZANE VESTI

„Neverovatno je da ti ljudi koji imaju toliko diploma, ne razumeju šta je ironija. Ironija je ono kada vi gledate jedan crtež ili jednu poruku, uvek je suprotno od onoga što bukvalno vidite“, objašnjava autor karikature Predrag koraksić Koraks.

Straha kod Koraksa nema, ali misli da je svašta moguće, pa i da nakon što vlast stavlja nišan na njih, neko zaista i pomisli da su legitimna meta.

„Razmišljao sam kako bih mogao da ironično predstavim čitavu priču oko NIN-a i to sam uradio. Šta da vam kažem, ja idem dalje da crtam, a gospodin predsednik Vučić, on će da ide da otvara puteve i da zatvara uzbunjivače“, kaže Koraks.

Dok predsednik planira otvaranje novih puteva, za njegovu bezbednost brine ministar odbrane.

„Naslovna stranica u kojoj se poziva na ubistvo predsednika Vučića ima za cilj da svaku pretnju obesmisli, učini je nevažnom, ali da na kraju dovede do ubistva“, ocenjuje ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Kao po komandi i drugi vladajući političari, ali i poneki iz opozicije, imali su svoju poruku za Danas.

„Ne morate se više truditi. Shvatili smo do koje mere ide idiotizam, gluposti i mržnja Dragana Đilasa“, tvitovao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

„Vikend izdanje Danasa, dno dna iskeširano i pušteno s lanca“, napisa je na Tviteru lider Liberalno-demokratske levice Čedomir Jovanović.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenjuje da je naslovnica Danasa „odraz bolesnog uma koji je stvoren stalnim šifozrenim pozivima dela opozicionih stranaka i njihovih lidera na nasilje i ekstremizam“.

Urednik Danasa na ovo odgovara da karikature opasno shvataju samo Islamska država i SNS.

Ali nisu samo karikature Danasa privukle pažnju. Uspeo je to ipak i sadržaj. Na adresu Danasa došao je dopis advokatske kancelarije Ninković, a u ime preduzeća GIM, u kojem se najavljuje tužba ukoliko nastave da izveštavaju o toj kompaniji, jer, „objavljuju informacije koje se mogu smatrati poslovnom tajnom“. Televizija N1 takođe je dobila sličan dopis.

„To je očigledno zbunjenost vlasti šta sad da radim sa tim Krušikom, pa eto uzeli su jednu advokatsku kancelariju koja faktički izigrava tužilaštvo. I umesto da tužilaštvo ispita ono što govori uzbunjivač, sad jedna kancelarija advokatska izigrava tužilaštvo i želi da usmeri medije kako da pišu“, kaže urednik Danasa Dragoljub Draža Petrović.

„Ja nisam advokat ni Krušika ni GIM-a, neka sami odgovore jedni drugima. Na kraju krajeva, ja sam uvek pristalica toga da svi odu na sud. Mislim da je sud i najbolje mesto da se utvrdi šta jeste i šta nije tačno“, poručuje ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanovića, s čijim ocem je cela afera Krušik i povezana.

A da li je bilo odavanja poslovne tajne, Stefanović kaže neka utvrdi tužilac.

„Ne znam kako bi se to nazvalo recimo u Americi, u Britaniji, Nemačkoj ili nekoj drugoj zemlji, kada neko od zaposlenih iz kompanije iznosi podatke koji se tiču te kompanije, koji se tiču recimo poslovnih karakteristika, karakteristika oružja koje se pravi i negde dalje ide ta informacija“, odgovara Stefanović.

N1: Ali ovde govorimo o tekstu u kojem se navodi kako je policija prodavala oružje GIM-u.

Stefanović: Ja samo kažem, ne znam kako…

N1: A vi ste na čelu policije.

Stefanović: Ja samo kažem, ne znam kako bi se to kvalifikovalo u tim zemljama.