DS raspustio beogradski odbor i Demokratsku omladinu

Vesti 30. nov 201917:16 > 19:33
Podeli:
Izvor: N1

Izvršni odbor Demokratske stranke doneo je danas odluku o raspuštanju Gradskog odbora Beograd i Demokratske omladine. Danas se održava sednica Glavnog odbora DS

Kako se navodi u saopštenju DS, razlozi za ovu odluku su neaktivnost gradskog odbora, kao i zaustavljanje štetnih praksi koje su Demokratskoj stranci na lokalnim izborima u Beogradu donele, kako kažu, najlošiji rezultat u istoriji stranke i time je stavili na marginu političkog života u Srbiji.

Dodaje se da predstavnici omladine prilikom organizacije izbornog kongresa nisu delovali u skladu sa demokratskim procedurama kojih se, kako kažu, Demokratska stranka beskompromisno drži od svog osnivanja, čime su naneli štetu Demokratskoj omladini i stranci.

„Demokratska stranka odlučna je u svojim namerama da stane na put podelama u stranci i ličnim političkim agendama koje su preče od interesa građana i opozicione borbe protiv režima“, navodi se u saopštenju DS.

Grupa članova DS napustila je ranije danas sednicu Glavnog odbora i pre njenog završetka negodujući što su u odlučivanju o tačkama dnevnog reda u raspravi učestvovali gosti koji nisu članovi DS-a. Među demokratama koji su napustili sednicu su Branislav Lečić, Aleksandra Jerkov, Balša Božović, Radoslav Milojičić Kena, kao i bivši ministar Slobodan Milosavljević.

Zamenik predsednika Demokratske stranke Saša Paunović rekao je da je grupa članova te stranke, koja je napustila sednicu Glavnog odbora i ranije u javnosti osporavala „zvaničnu politiku stranke i odluke Glavnog odbora“. On je dodao da je napuštanjem sednica ta grupa pokušala da obori kvorum, ali da nisu uspeli.

Na kongresu Demokratske omladine održanom 24. novembra za novog predednika je izabran Aleksandar Pavić. Poslanica DS Gordana Čomić je na kongresu rekla: „Ako ne nervirate donosioce odluka u stranci, onda niste Demokratska omladina, a ako vas budu pitali zašto ih nervirate, recite da sam vas ja nagovorila“.

„Ja jedva čekam da im kažem da sam vas nagovorila“, kazala je Čomić koja je podmlatku DS poručila da ako su mladi i izvršavaju naloge rukovodstva znači da nešto ne rade dobro.

Božović: Ukrali su nam demokratiju

Demokratiju su nam ukrali u Srbiji, sada su je razni centri moći ugasili i u Demokratskoj stranci, izjavio je zamenik predsednika poslaničkog kluba DS u Skupštini Srbije Balša Božović, povodom raspuštanja više opštinskih odbora te stranke u Beogradu i omladinskog kluba DS.

„Raspušten Gradski odbor Beograd kao najveći odbor u Srbiji. Raspuštena Demokratska omladina jer misli svojom glavom. Ukupno 70 raspuštenih odbora. Tužno“, objavio je Božović na svom Tviter nalogu.

Predsednik omladine: Šokiran i zabrinut odlukom

Predsednik Demokratske omladine Aleksandar Pavić saopštio je da ih je šokirala i zabrinula odluka o raspuštanju Demokratske omladine, čije je rukovodstvo izabrano tek pre šest dana. 

On je u pisanoj izjavi naveo da raspušteno rukovodstvo Demokratske omladine strahuje da to predstavlja nastavak ukidanja i raspuštanja legitimno izabranih organa stranke i njihovo zamenjivanje „izabranim poslušnicima pojedinaca iz stranačkog rukovodstva“.

Kako je dodao, posebno zabrinjava činjenica da je svega nekoliko sati pre toga Glavni odbor potvrdio rezultate izbora za omladinu i da je Predsedništvo na iznenadnoj i neplaniranoj sednici donelo tu odluku.

„Omladinci Demokratske stranke su mladi ljudi koji se bore za demokratiju u Srbiji, koji su u Demokratsku stranku došli u njenim najtežim trenucima verujući da samo ona može da pobedi Srpsku naprednu stranku i koji ne mogu i ne žele da pristanu na ovako brutalno gaženje demokratije u stranci“, naveo je Pavić. 

Kako je dodao, znali su da novoizabrano rukovodstvo Demokratske omladine ne odgovara pojedincima u vrhu stranke, ali i mnogima van nje koji su se aktivno uključili u izbore u omladini. 

„Od samog početka je bilo jasno da omladinci nisu jedini koji učestvuju na ovim izborima, da razni centri moći ulažu napore da na izborima ne pobede oni koji imaju većinsku podršku omladine u DS i da se na grub način mešaju u izborni proces u stranci koja je nekada mogla da se pohvali po tome da je jedina koja ima unutarstranačku demokratiju“, naveo je Pavić. 

Naveo je da nisu očekivali da će rukovodstvo DS otići „ovoliko daleko i na ovaj način nastaviti da diciplinuje neposlušne, one koji misle svojom glavom i one koji im se iz bilo kojih razloga ne sviđaju“. 

„Oni koji to rade treba da znaju da nas ovime neće ni ućutkati ni skloniti i da ćemo mi biti ona stara Demokratska stranka pošto su oni očigledno zaboravili šta je to. To obećavamo“, istakao je Pavić.