Deo demokrata napustio sednicu Glavnog odbora stranke

Vesti 30. nov 201913:58 > 19:22
Izvor: N1

Grupa članova Demokratske stranke (DS) napustila je sednicu Glavnog odbora i pre njenog završetka negodujući što su u odlučivanju o tačkama dnevnog reda u raspravi učestvovali gosti koji nisu članovi DS-a. Među demokratama koji su napustili sednicu su Branislav Lečić, Aleksandra Jerkov, Balša Božović, Radoslav Milojičić Kena, kao i bivši ministar Slobodan Milosavljević.

Branisav Lečić je rekao da je jedan od razloga za napuštanje to što se na sednici obratio Nebojša Zelenović, koji nije član DS-a, već Saveza za Srbiju, a koji je pružio punu podršku idejama predsednika DS-a Zorana Lutovca i ocenio da je sada pravi momenat za šire ujedinjenje stranaka demokratske orijentacije.

Lečić je, komentarišući tu izjavu, rekao da oni jesu za to, ali da je moralo prvo da dođe do ujedinjenja unutar samog DS-a.

On je kazao i da mu nije data reč kada je zatražio, i ocenio da se demokratija „polako ukida u DS“.

Inače, Demokratska stranka je na Glavnom odboru donela odluke o osnivanju Odbora za finansijsko upravljanje i kontrolu, kao i Građanskog demokratskog kluba.

POVEZANE VESTI

Kako je saopšteno, zadatak Odbora za finansijsku kontrolu i upravljanje biće da kontroliše, prati i ocenjuje finansijske tokove u DS-u i da uspostavlja jasan i transparentan sistem kontrole trošenja finansijskih sredstava DS-a.

Odbor čine stručnjaci i profesori: Vida Ognjenović, prof. dr Đorđe Pavićević, sudija Zoran Ivošević, prof. dr Žarko Trebješanin, Kornelija Bukač, interna revizorka, prof. dr Dragor Hiber, Gojko Božović, izdavač i književnik, kao i dr Danilo Šuković, ekonomista i bivši član Saveta za borbu protiv korupcije.

Predsednik DS-a Zoran Lutovac rekao je da je veoma važno da Demokratska stranka vrati dug koji je napravljen u prošlosti, ali da to nije pitanje samo pukog vraćanjanja finansijskog duga, već najpre pitanje povratka političkog kredibiliteta.

„Zamolićemo naše članove, simpatizere i sve građane koji žele da nam pomognu da uplaćuju priloge, kako ne bismo zavisili ni od koga, a posebno ne od centara moći izvan stranke. Nećemo da naše odluke zavise od toga kakve bi posledice imale po naše finansiranje, već od toga da li su ispravne i u intresu građana. Vrlo je važno da u ovome budemo uverljivi i otvoreni, a članovi i članice komisije svojim ugledom i čašću biće garant da će se čitav proces odvijati u skladu sa propisima i načelima etike i morala“, kazao je Lutovac.

Rekao je i da je Građansko demokratski klub osnovan kao telo koje okuplja nezavisne i ugledne intelektalce koji će raspravljati o važnim političkim i društvenim temama, iznositi kritičke osvrte, ali i kreirati predloge za rešavanje problema.

Demokratska stranka, kko je saopšteno, ovim putem želi da vrati dijalog u politku.

„U rukovodstvu i članovima Demokratske stranke Građansko demokratski klub imaće otvorene sagovornike posvećene javnom dobru, spremne da prime kritiku i prihvate dobre predloge“, zaključio je Lutovac.