Završeno iskopavanje u Prištini, nisu pronađeni posmrtni ostaci

Vesti 29. nov 201921:49 > 21:52
N1

Završeno je iskopavanje sumnjive masovne grobnice u okviru kampusa Univerziteta Priština u centru grada, a Kuštrim Gara iz Komiteta za nestale osobe potvrdio je za Kosovski servis Radija Slobodna Evropa da tokom tri dana iskopavanja nisu pronađeni posmrtni ostaci žrtava rata na Kosovu. Gara je kazao i da više neće biti iskopavanja na toj lokaciji.

Prema naredbi tužiteljke Specijalnog tužilaštva Kosova Drite Hajdari, u okviru kampusa Univerziteta Prištine u centru grada, 26. novembra je ponovno počelo iskopavanje terena u potrazi za grobnicom.

Ovo je drugi put da se vrši iskopavanje na zemljištu univerziteta u blizini hrama Hrista Spasa, ali sada je u pitanju druga lokacija od one iz jula 2016. kada nisu pronađeni tragovi o postojanju grobnice.

Tužiteljka Hajdari je posle početka iskopavanja izjavila da se, u poređenju sa iskopavanjem 2016. radi o dvema novim lokacijama, a na osnovu svedoka koji tvrdi da je očevidac i da je direktno video da se tu sahranjuju posmrtni ostaci u toku rata.

Kosovo i dalje traga za više od 1.600 nestalih u ratu. Posle rata taj broj je bio 6.050 i većina nestalih je pronađeno u masovnim grobnicama na Kosovu i u Srbiji, navodi Radio slobodna Evrope.