Ksenofobija prema migrantima u Somboru, večernji protesti i napadi na izbeglice

Vesti 29. nov 201919:12 > 19:24
N1

Zbog povećanog broja migranata u Somboru, policija je u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice njih 400 u četvrtak autobusima prevezla u Prihvatni centar u Preševu. Nakon što je grupa građana, pozivajući se na informacije o navodnim napadima koje su se proširile društvenim mrežama, organizovala dva protesta protiv migranata, u tom gradu upozoravaju na rast ksenofobije. Da su pojedinci u centru Sombora u četvrtak uveče fizički napali nekoliko mladića sa Bliskog istoka, za N1 svedoče očevici.

Stotinak građana dve noći zaredom protestovalo je u centru Sombora. Kažu, zbog povećanog priliva migranata. Sve je počelo na društvenim mrežama gde razmenjuju informacije o navodnim napadima. Fejsbuk grupu je pokrenuo Mile Majski.

„Građani Sombora da žive sasvim normalno, ko što su i živeli pre ovih migranata. Mnogi se bune da im ulaze u salaše, u vikendice, da im obijaju. Evo vidite, svi ovi Somborci što šetaju, tako i da šetaju, ali da ne strahuju da ne daj bože neki migrant dođe da im otme torbu. Pre svega, da se ogradi njihovo kretanje, dokle smeju, od kolko do kolko“, rekao je za N1 stanovnik Sombora Mile Majski.  

A da tokom novembra nije bilo prijavljenih verbalnih niti fizičkih napada, za N1 navode u MUP-u.

Nekoliko puta prijavljen je, kažu, navodni ulazak migranata u kuće, ali su ih policajci samo jednom zatekli u kući u kojoj ništa nije ukradeno.

S druge strane, da su zapravo pojedini učesnici protesta fizički napali migrante u samom centru Sombora, za N1 kaže jedan od očevidaca.

„Od same te veće grupe se odvojila jedna manja grupa onako, vidno uniformisanih navijača i lokalnih tabadžija. Nas par drugara uspelo je da isprati te neke ljude koji su fizički napali neke izbeglice koje su šopingovale u radnji. Tog jednog su baš… zaleteo se i da li ga je udario šakom, ili mu je udario šamar, to sad ne mogu sto posto da tvrdim, ali ga je još i šutnuo kako je dečko bežao“, ispričao je za N1 očevidac ovog napada.

To liči na fašizam, ocenjuju u Grupi građana „Šamar“.

„Neke sporadične slučajeve, koji se zaista nekad dešavaju, ne možemo rešavati nasilnim putem. Kao što imamo prilike da čitamo preko društvenih mreža gde postoje pozivi na linč, na fizičke obračune. To u 21. veku Somborcima i ovom gradu nije svojstveno“, rekao je Danijel iz Grupe građana „Šamar“.

Lokalnoj vlasti zameraju što se o ovom pitanju ne izjašnjava i što ne preduzima mere kojima bi smanjila tenzije.

Protesti protiv migranata u Somboru se ne događaju prvi put. Pre dve godine započeti su nedaleko od Prihvatnog centra, gde su danas smeštene isključivo porodice.

„Dve godine smo na putu. Preko Iraka, Turske, Grčke. Imam troje male dece. Ovaj put nije dobar za njih“, rekao je migrant iz Iraka.

Za lokalno stanovništvo migranti imaju samo reči hvale. Na istu reakciju naišli smo i na obodu grada, gde zatičemo grupu mlađih muškaraca iz Avganistana. Pokazuju nam mesto gde borave.

„Ovde spava devetoro ili desetoro ljudi. Šta možemo? Uzmemo vreće za spavanje. Previše je hladno“, pokazuje jedan migrant.

Za struju, vodu i hranu snalaze se kako znaju, čekajući priliku da pređu granicu.

„Svi pokušavamo da pređemo granicu i odemo u Evropu“, dodaje on.

N1: Zašto ne uđete u sistem?

Migrant: Bili smo u kampu, spavali dva dana ispred, ali nam nisu dali bilo kakve kartice niti papire.

N1: Gde?

Migrant: U kampu u Šidu.

Četiri stotine ljudi juče je autobusima prevezeno u Prihvatni centar u Preševu. U Somboru kažu da su takve akcije policije viđali i ranije, svaki put kada broj migranata u gradu dostigne nekoliko stotina.