Premijerka predložila izmene propisa o vršnjačkom nasilju

Vesti 29. nov. 201917:46 > 17:49
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Premijerka Srbije Ana Brnabić predložila je izmene zakona i podzakonskih akata vezanih za nasilje u školama i zatražila da ;se vladina Radna grupa za zaštitu od vršnjačkog nasilja ubuduće fokusira i na nasilje prema profesorima, nastavnicima i učiteljima, saopšteno je iz njenog kabineta.

Brnabić u razgovora u Vladi sa predstavnicima prosvetnih sindikata i nevladinih organizacija o nasilju u školama, istakla da je potrebno da se u učešću u radu Radne grupe uzmu i predstavnici nevladinih organizacija, udruženja građana i roditelja, kako bi se lakše pronalazili problemi. Na sastanku je konstatovano i da su roditelji nedovoljno obučeni da prepoznaju i reaguju na nasilje u školama, da je neophodno saslušati predloge samih učenika, ali i da se svi kapaciteti države i civilnog sektora moraju upotrebiti kako bi se vršnjačko nasilje smanjilo u najvećoj mogućoj meri.

Učesnici sastanka izneli su niz predloga za rešavanje problema vršnjačkog nasilja i naglasili da digitalni svet postaje „prostor gde nasilje i tortura mogu da traju i po 24 sata“, kao i da su različite aplikacije dobar način preventive i mesta gde učenici mogu da prijave svaku vrstu uznemiravanja.

Razgovoru su prisustvovali predstavnici UNICEF-a, Fondacije „Tijana Jurić“, Foruma beogradskih gimnazija, udruženja „Drug nije meta“, kao i resorni ministri – potpredsednica vlade Zorana Mihajlović, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i predstavnici drugih ministarstava.