Vesić: Iz budžeta za gondolu 425 miliona, za jarbol 56 miliona dinara

Vesti 29. nov 201915:16 > 15:17
N1

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je u budžetu Grada za 2020. godinu izdvojeno 425 miliona dinara za izgradnju gondole koja povezuje Beogradsku tvrđavu i parka Ušće, koja će se na upravljenje predati javnom preduzeću Skijališta Srbije.

„Beograd će, nakon predaje gondole Skijalištima Srbije, ostati vlasnik u srazmeri sa uloženim sredstvima“, rekao je Vesić novinarima u Skupštini Grada posle usvajanja budžeta za 2020. godinu.

Gondola će biti dužine oko kilometar, stanica će se na jednoj strani nalaziti u blizini pristaništa i Beton hale, a na drugoj na mestu gde je sada skejt park.

POVEZANE VESTI

Skijališta Srbije su krajem 2016. raspisala tender za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju gondole-žičare radi povezivanja atraktivnih lokaliteta savskih obala, odnosno Beogradske tvrđave i parka Ušće.

Gondola treba da prevozi 3.000 ljudi na sat u oba smera brzinom od dvadesetak kilometara na čas, a vreme putovanja sa jedne strane reke na drugu iznosilo bi pet minuta.

U planu je da žičara bude opremljena sa 30-35 kabina, svaka od njih mogla bi da primi izmedju 10 i 35 putnika, a biće omogućen i prevoz bicikala i pristup osobama sa invaliditetom.

U budžetu su predviđena i sredstva za izgradnju jarbola na beogradskom Ušću, gde se spajaju Sava i Dunav, u iznosu od 327 miliona dinara od čega je 56 miliona predvidjeno iz budžeta, a „oko 270 miliona pribaviće se iz sredstava ostalih budžetskih korisnika“.

Prvobitno je bilo planirano da novi simbol Beograda bude visok čak 120 metara, a onda je odlučeno da ipak bude nešto manjih dimenzija, „samo“ 80 metara, sa zastavom od 30 metara, koji bi bio vidljiv praktično iz svih delova prestonice.

Smanjena je i njegova cena, umesto ranije najavljenih 407 miliona dinara, u budžetu je predvidjeno 327, a ideju za postavljanje jarbola je dao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Šef odbornika Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda Nikola Jovanović pozvao je zamenika gradonačelnika Gorana Vesića da građanima objasni „da li je normalno“ da u gradskom budžetu za 2020. godinu za „nelegalnu“ gondolu bude predviđeno 420 miliona dinara, a za gradnju novih vrtića 410 miliona.