Kamberi: Poruku Srpske desnice u Bujanovcu shvatio sam kao poruku Vučića

Vesti 28. nov. 201923:28 > 23:32
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi je izjavio da njihovi zahtevi u vezi sa statusom albanske nacionalne manjine datiraju od 2002. godine i podseća da je osnovni zahtev integracija Albanaca u državne institucije. Podseća da je Vlada Srbije još 2013. prihvatila njihov plan od sedam tačaka, da su 2017. imali razgovor sa predsednikom Aleksandrom Vučićem koji je ocenio da je ono što zahtevaju zasnovano na zakonu, ali da se ništa nije promenilo. Poruke Srpske desnice u Bujanovcu shvatio je, kaže, kao poruku Vučića.

Osim integracija Albanaca u državne institucije, Kamberi ističe i pitanje službene upotrebe jezika, kao i zahtev za službenom upotrebom nacionalne zastave. Dodaje da postoje i veliki problem kad je reč o obrazovanju.

„Ne postoji neko interesovanje za Bujanovac, za naše zahteve, i pored činjenice da je Vlada Srbije je još 2013. godine prihvatila naš plan, plan od sedam tačaka, dala nalog svim ministarstvima da to ostvare, ali ništa od toga nije ostvareno“, naglasio je Kamberi za N1. 

POVEZANE VESTI

Dodao je da su njihovi zahtevi jasni, da su podneti Vladi, a podsetio je da su 2017. godine imali razgovor i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. „On je na konferenciji za novinare označio kao veoma ljudske i na zakonu zasnovane zahteve, međutim od toga se ništa nije učinilo. Dakle, potrebna je politička volja u Beogradu da se sedne i da se reševaju ovi problemi“, naglasio je Kamberi.

Ocenjuje da, kako kaže, hajka koja se često sprovodi od strane medija i državnih zvaničnika prema Kosovu, utiče i na Albance u Srbiji. „Etnička distanca je u Srbiji danas najveća upravo prema Albancima, i to nije na godinu dana, nego zadnih decenija. Ništa se po tome nije uradilo. Mi živimo ovde, mi nastojimo da ostvarimo naša prava u okviru institucija sistema. Pokušali smo više puta da učestvujemo u dijalogu s Vladom, ali političko rešenje je moguće jedino naći ako ima političke volje u Beogradu. Takve volje mi do sada nismo videli“, rekao je predsednik opštine Bujanovac.

Problemi nisu mogli, kaže, da se rešavaju od 2001. „Onda je svakako najbolje rešenje da se u kontektu dijaloga Srbije i Kosova nađe rešenje u paketu za prava Albanaca ovog regiona, u smislu uspostavljanja reciprociteta sa pravima Srba na Kosovu“, dodao je.

Kad se u Bujanovac pošalje, po nalogu, stranka koja želi da naruši harmoničnost koja postoji među građanima (Srpska desnica), iako se radi od političkim marginalicima, naša strahovanja su da je to dirigovano iz dela vlasti, dodao je. „To je loša poruka koja se šalje svim građanima Bujanovca“. Poruku Srpske desnice, kako kaže, shvatio je kao poruku Aleksandra Vučića. „Pokušavaju tamo gde SNS nije na vlasti, ne bvirajući sredstva, čak po pitanju uspostavljanja nekog novog konflikta Srba i Albanaca ovde – da se dođe na vlast“, zaključio je Kamberi.