Povučena fotografija koja je uzburkala javnost, "beli se" naslovna strana NIN-a

Vesti 28. nov 201918:51 > 19:44
NIN

Nedeljnik NIN se pojavio bez naslovne fotografije, a prema odluci kolegijuma tog nedeljnika tako će biti i ubuduće. Glavni urednik Milan Ćulibrk kaže da ne zna da li je neko zvao njihovog izdavača i tako vršio pritisak da se prvobitna naslovnica povuče. Na njoj je trebalo da bude fotografija sa Sajma naoružanja od pre dve godine, na kojoj se u krupnom planu vidi snajper uperen u predsednika Aleksandra Vučića i srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Posle naslovnice NIN-a, floskula da slika govori hiljadu reči, više neće biti ista. Jer, beo papir, ako ga objavi NIN, kaže više od hiljadu analiza o medijima u Srbiji. I bez poziva redakciji, za glavnog urednika je jasno odakle pritisak na NIN dolazi.

„Ja ne znam da je iko zvao Ringijer, mene niko nije zvao, ali ne mora niko da vas zove. Ako se javno izređaju, predsednik, premijerka, svi ministri, redom svi, u Skupštini ako se raspravlja o tome, ako nijedan šef gradskog ili opštinskog odbora ne sme a da se ne oglasi o naslovnoj strani, onda vam je valjda dovoljno da ne mora niko ni da vas zove“, kaže glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk.

Kompanija Ringijer, koja izdaje NIN, ranije je samo kratko saopštila da je naslovna strana koja je već najavljena neprimerena, pogotovo u zemlji u kojoj je ubijen premijer. O stranici na kojoj slika nije prisutna, stav su iznosili skoro svi. I vlast i opozicija, predstavnici struke, ali i Evropske unije.

„Ja sam saglasan sa naslovnom stranom NIN-a. Pa u svakom smislu sam saglasan. Prvo reklamirali su dobar, odličan snajper. Vrhunska puška, pogađa na kilometar, bez greške. Uvek ću se boriti i braniti pravo svakog da objavi šta želi i želim im da objavljuju što više takvih naslovnih strana. Neka bude samo protiv mene, nemojte protiv drugih ljudi“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednica Vlade, gostujući na Pinku, upozorila je na ozbiljnu nameru jedne fotografije.

„Od stotine različitih fotografija, oni su izabrali ovu fotografiju. Onda su je kropovali, smanjili, na način da snajper bude uperen direktno u predsednika. Dakle, to je ozbiljna namera“, kaže Ana Brnabić.

POVEZANE VESTI:

Društvenu mrežu Tviter i neobjavljenu naslovnicu, premijerka je iskoristila da evroposlanici Tanji Fajon pokaže kako sloboda medija ne izgleda

„Podsticanje ili promovisanje nasilja nikada nije prihvatljivo. Dobra referenca za svaki budući razgovor sa partnerima iz EU, a onda i svima ostalima o zaplašenim medijima i nedostatku slobode medija u Srbiji, kao i o vladavini prava, demokratskom društvu i evropskim vrednostima“, navela je Brnabić na Tviteru.

„Slažem se da sloboda medija podrazumeva i neširenje mržnje ili nasilja. Moramo, međutim, biti jasni: važno je osuditi takvo neodgovorno novinarstvo, ali ne bismo smeli načiniti grešku i reći da je ovo posledica slobode medija“, odgovorila je Fajon.

Naslovnu stranu koja na kraju nije došla do čitalaca, osudili su i pojedini poilitičari, ali i novinari.

„Samo je likovima poput Zmije ovo ok novinarstvo“, piše predsednik LDP-a Čedomir Jovanović.

„Skandalozna. Što rekli popovi, praštajte, ali, nedopustivo“, naveo je novinar Slobodan Georgiev.

Ali, ima i novinara koji drugačihje misle. 

„Mislim da u ovom društvu mi imamo svaki dan po nekoliko naslovnica koje otvoreno targetiraju građane Srbije koji su kritički opredeljeni prema aktuelnoj vlasti i to se od strane vlasti i ministarstava ne reaguje ili se reaguje slabo“, kaže Željko Bodrožić iz NUNS-a.

Dodaje i da veruje da će posle ovog povlačenja naslovnice, redakcija nedeljnika ipak sačuvati svoju nezavisnost, dok njegove kolege iz UNS-a nemaju razumevanja za NIN. U ovom potezu vide akt cenzure, ali i misle da je puška uperena u predsednika bila loša urednička odluka.