Nekad "Završi Megatrend i pali" – sad Mića Jovanović prodao univerzitet i "pali"

Vesti 28. nov 201918:56 > 21:12
Podeli:
Izvor: N1

Dosadašnji vlasnik i rektor Megatrenda Mića Jovanović prodao je taj univerzitet konzorcijumu nemačkih kompanija koje predstavlja Dejan Đorđević. Direktan povod za takav potez je, kaže, medijska kampanja koja se vodila protiv njega, i diplome koju je na Megatrendu stekao ministar policije Nebojša Stefanović. Kap koja je prelila čašu bio je dokumentarni film "Mega diplomac" koji je prekjuče emitovan na N1.

„Mića Megatrend“ od danas je samo Mića. Posle trideset godina na čelu prvog privatnog univerziteta u Srbiji, bila su potrebna samo dva dana da proda svoju imperiju. Toliko je, naime, prošlo od emitovanja dokumentarnog filma na N1 koji bivši rektor vidi kao kulminaciju kampanje protiv ministra policije i Megatrenda. Nakon prvih optužbi pre pet godina da je ministar plagirao doktorat, poslovanje univerziteta opalo je, kaže, za 400 odsto, a onda ga je dotukao „Mega diplomac“.

POVEZANE VESTI

„Od toga se, iskreno, nikad nismo oporavili. Sada kada smo malo živnuli, eto, stiže taj fantastičan dokumentarac koji govori o ministru Stefanoviću, o Megatrendu i o Mići Jovanoviću. Taj dokumentarac naći će sigurno u mojoj videoteci jedno lepo mesto, da mogu da gledam i da se prisećam ovih dana na kraju karijere, kako je neko uspeo da jednu blistavu karijeru sruši lažima i klevetama“, rekao je Jovanović.

Ono što naziva lažima i klevetama Jovanović, međutim, nije demantovao. U filmu je navedeno da je ministar Stefanović studirao na Megatrendovoj školi koja je registrovana kao obična firma, a da je diploma kasnije nostrifikovana u Beogradu.

N1: Vaša škola u Londonu nikad nije bila akreditovana u Velikoj Britaniji.

„Nikad, to nikad nismo ni tvrdili“, rekao je Jovanović.

N1: I diploma koja je tamo stečena, ovde je nostrifikovana.

„Tako je“, kaže Jovanović.

N1: I sve je po zakonu.

„Sve“, rekao je Jovanović.

N1: I ne postoji ništa sporno u svemu tome?

„Apsolutno garantujem“, kaže on.

N1: Da li ste vi tako mogli da nostrifikujete bilo šta, od bilo koje kompanije u svetu kao diplomu?

„Mogli smo bilo koju diplomu bilo koje kompanije koja je u području konsultantskih usluga koje su vezane za studijske programe“, kaže Jovanović.

Nekadašnji mentor Nebojše Stefanovića odbio je čak pet poziva autora filma Adama Santovca da saopšti svoju verziju priče. Plašio se, kaže, da će njegove reči biti istrgnute iz konteksta.

„On me je uveravao da će to što ja budem izjavio da bude preneto onako kako kažem. Ja sam rekao – ja vama verujem, ali ne verujem možda nekom uredniku ili ne verujem nekom ko je u hijerarhiji na N1 na višem nivou, koji može to što ja kažem da promeni“, rekao je Jovanović.

Jovanović iz posla izlazi bogatiji za oko 56 miliona evra. Toliko novca je izdvojio konzorcijum nemačkih fondova koje predstavlja Dejan Đorđević, obavezujući se da će u narednih pet godina investirati još 150 miliona u univerzitet. Dejana Đorđevića, međutim, javnost zna odranije.

„Na političkom nebu Srbije pojavila se jedna nova zvezda. To je stranka koja se u poslednjih šest meseci pozicionirala kao vrlo ozbiljna snaga koja računa na 55 odsto neopredeljenih birača“, opisan je u jednoj emisiji.

Đorđević je, naime, predsednik Konzervativno-reformističke stranke, koja je pokušala da učestvuje u izbornoj utakmici prošle godine obećavajući prosečnu platu od 848 evra. Na pitanje da li će omogućiti uvid javnosti u studentske dokumente ministra Stefanovića, Đorđević kaže da je javni interes na prvom mestu.

„Naravno da sve što je rađeno po zakonu, i posle mog dolaska mora sve biti po zakonu. Proverićemo. Formiraće se i komisije, ali ne bih sad o tome do naredne sedmice“, kaže v.d. rektora Megatrenda Dejan Đorđević.

Bivši gazda Megatrenda, s druge strane, tvrdi da se neće ponoviti situacija iz 2014. godine, kada je nakon afere sa doktoratom ministra Stefanovića podneo ostavku, da bi se tri godine kasnije bez pompe vratio u fotelju. Od fakulteta se oprašta, a Srbiji poručuje – au revoir.

„Povlačim se, neću ni da živim ovde. Ja 19 godina imam dom na jugu Francuske, u Kanu i ubrzo ću se preseliti u taj drugi dom, nadam se, van dometa nekih finih novinara i televizijskih stanica“, kaže Jovanović.