Na dnevnom redu bez teme o vodi, meštani Ravnog Sela napustili sednicu SO Vrbas

Vesti 28. nov 201918:21 > 18:25
N1

Meštani Ravnog Sela pojavili su se na sednici Skupštine opštine Vrbas kako bi odbornicima predočili svoj dugogodišnji problem sa neispravnom vodom za piće i od njih zatražili da konačno počnu da ga rešavaju, nakon što je krajem oktobra sud njihovog komšiju oslobodio plaćanja računa za vodu, jer ona nije zdravstveno ispravna. Sednicu su ipak napustili, jer ta tačka nije uvrštena u dnevni red, a ispred vrata je ostala i ekipa televizije N1.

Da su sednice javne, stoji u Statutu Skupštine opštine. Za određene mediije, ipak, nije bilo mesta.

POVEZANE VESTI

„Ja nisam nadležan, ja sam dobio šta sam dobio. Ja Vas molim da pozovete nadležnu osobu. Zvao sam i potvrđeno je da N1 ne može ući. Žao mi je“, rekao je portir reporterki N1.

Najpre su vrata bila zatvorena i za građane.

„Javna je sednica, pobogu“, rekao je jedan od građana.

„Znam ja da je javna sednica“, rekao je portir.

„Pa šta da se objašnjavamo? Došli su da prisustvuju sednici Skupštine opštine Vrbas. U čemu je problem?“, pitao je građanin.

Meštanima Ravnog Sela, od kojih su pojedini došli i sa decom, na kraju je ipak dozvoljeno da uđu. Za Božidara Caričića, penzionera koga je sud oslobodio plaćanja računa za vodu, jer nije ispravna za piće, ovo je logičan nastavak priče.

„Da vidimo odgovornost Komunalca, odgovornost njihovih osnivača i zašto odgovorni iz Skupštine opštine ne potežu krivične prijave“, rekao je Caričić.

„Danas sam ovde pre svega zbog svoje dece, a i zbog sve dece Ravnog Sela. Ovo je voda sa česme koja je sinoć sipana u šerpu i prokuvana. Danas smo je sipali u flašu i evo vidite šta imamo.. Da pokažemo odbornicima, da shvate koliko je situacija ozbiljna“, rekao je meštanin Ravnog sela Saša Mirković.

Doneli su i zahteve – da računi za vodu budu svedeni samo na troškove javno-komunalnog preduzeća, da im opština obezbedi cisterne sa ispravnom pijaćom vodom, te da ih obavesti o onome što je do sada uradila kako bi sela priključila na vodovod u Vrbasu. Salu su napustili, a da zahteve nisu pročitali.

„Zato što smo revoltirani odnosom prema našem problemu“, kaže Mirković.

Naime, predlog opozicione Lokalne alternative da tema vode bude uvrštena u dnevni red, nije prihvaćen, a ni posle četiri sata sednice, građanima nije omogućeno da govore. Zato su deo govora pročitali pred kamerom.

„Zašto dozvoljavate da JKP Komunalac godinama kontinuirano truje Ravno Selo i građane Ravnog Sela? Zašto bar neko nije obavestio da je voda u Ravnom Selu zdravstveno neispravna? Ako se oglušite ponovo o naš zahtev, mi moramo biti prinuđeni da o našem problemu izvestimo Svetsku zdravstvenu organizaciju“, rekao je student prava iz Ravnog sela Vuk Jevtović.