Bodrožić: Oni koji zagađuju medijski prostor nisu članovi novinarskih udruženja

Vesti 28. nov 201913:28 > 13:37
N1

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić izjavio je da najveći broj zaposlenih u medijima koji krše novinarski kodeks, ili ne pokazuju solidarnost prema kolegama iz drugih redakcija, nisu članovi ni NUNS-a, ni Udruženja novinara Srbije (UNS).

Bodrožić je na tribini „Gde je nestala novinarska solidarnost u Srbiji?“ koju je organizovao nedeljnik Vreme u prostorijama UNS-a, rekao da su većina sada ugroženih novinara članovi NUNS-a.

„Oni koji zagađuju medijski prostor nisu članovi NUNS-a, ili više nisu članovi NUNS-a, a verujem da nisu ni članovi UNS-a. Takvi novinari ili nisu članovi nijednog novinarskog udruženja, ili se učlanjuju u neka novoosnovana udruženja“, rekao je Bodrožić.

Na tribini o nedostatku novinarske solidarnosti predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija Veran Matić je rekao da je „od 2008. godine na medijskoj sceni Srbije nastupio tektonski poremećaj, tako da sada imamo situaciju da je medijska scena razmrvljena“.

„Mnogo novinara i medija je nestalo, a novi koji su dolazili, učili su se u novim okolnostima gde solidarnost nije na prvom mestu“, rekao je Matić.

Predsednica izvršnog odbora UNS-a Dragana Pejović je rekla da se od novinarskih udruženja često očekuje da deluju i u domenu sindikalnih aktivnosti, a rekla je i da sami novinari „često žrtvuju pitanje svojih zarada da bi mogli da imaju slobodu u radu“.

Predstavnik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Norbert Šinković je rekao da je „medijska scena na lokalnom nivou devastirana i da nije realno očekivati od gradjana da pokazuju solidarnost s novinarima, ukoliko ti isti gradjani ne vide da mediji ne govore o njihovim problemima“.

Na tribini je rečeno da se novinarska udruženja pitanjem solidarnosti bave u kontekstu obezbeđivanja pomoći za kolege kada su ugrožene, a postoji namera da se formira fond za pomoć novinarima pri pokretanju tužbi za pretnje.