Ravnoselci uspeli da uđu na sednicu Skupštine opštine Vrbas, ekipi N1 zabranjeno

N1

Ekipa N1 jedina je ostala sprečena da prisustvuje javnoj sednici Skupštine opštine Vrbas, na koju su došli i meštani Ravnog Sela kako bi se obratili odbornicima povodom situacije sa pijaćom vodom u svom selu. Meštanima je takođe prvobitno zabranjeno da prisustvuju ali su u salu pušteni posle rasprave sa portirom, koji je ekipi N1 rekao da su "mediji obezbeđeni".

Kako javlja reporterka N1, na sednicu Skupštine opštine Vrbas, kojoj Ravno sleo pripada, pušteni su pojedini lokalni mediji, kao i VOICE koji je prvi i objavio vest da je meštanin Ravnog sela na sudu oslobođen plaćanja računa za vodu pošto ona nije za piće.

Kako javlja novinarka VOICE, koja je uspela da uđe u Skupštinu Opštine, šef odborničke grupe „Oslobodimo Vrbas“ Dragan Stijepović tražio je obrazloženje zašto N1 ne može da uđe, a predsednica Skupštine opštine Vrbas Marjana Maraš obrazložila je da N1 nije akreditovan i da ona ulazak nije zabranila.

Kolege novinari kažu da im nikada ranije nije tražena akreditacija za prisustvo sednicama.

Lokalna vlast je u prvi mah ulazak na sednicu zabranila i meštanima Ravnog Sela, novinarima i opozicionim odbornicima uz obrazloženje da u sali nema mesta. Građani su želeli da se sa skupštinske govornice da obrate odbornicima i s njima razgovaraju o problemu sa neispravnom vodom u tom selu.

POVEZANE VESTI

Ravnoselci su u skupštinsku salu pušteni tek posle rasprave sa portirom, kojem su govorili da je rad skupština javan i da građani smeju da uđu u salu, isto kao i novinari i odbornici.

Predstavnik građana Ravnog Sela Saša Mirković rekao je novinarima na licu mesta da su došli sa zahtevima i da žele da ih predaju „svojim odbornicima i svojim institucijama“.

U zahtevima traže od JKP „Komunalac“ da do daljeg obustavi naplatu vode u tom selu, te da naplaćuje samo troškove preduzeća, da u selo pošalju cisterne sa ispravnom vodom dok se ne nađe trajno rešenje.

„Tražimo da svakog dana obdanište i škola budu snabdeveni dovoljnom količinom sveže pijaće vode, kao i ostali stanovnici Ravnog Sela. Tražimo da se da uvid u sve radnje koje su do sada preduzete, a pre svega ugovore sa nemačkom bankom o proširenju mreže i priključenju mesta u kojima je voda neispravna na vrbaski vodovod“, rekao je Mirković.

Dodao je da je rečeno da će taj projekat biti završen ove godine, ali se to nije dogodilo.

„Pominju se neki novi rokovi u 2021. godini, ali mi želimo da nas uvere da zaista nešto rade, imamo mi strpljenja, ali je ono sada već na kraju“, rekao je Mirković.

On je doneo i flašu vode iz vodovoda u Ravnom Selu, koja je vidno zaprljana i bele je boje, te je apelovao na nadležne da bi „i njima bilo neprijatno kao roditelju da svojoj deci daju takvu vodu“.