Brnabić: Hvala izdavaču NIN-a i nekim neistomišljenicima što su reagovali

Vesti 28. nov 201910:05 > 13:18
N1

Premijerka Ana Brnabić zahvalila je Ringieru, izdavaču NIN-a, što je pokazao dovoljno odgovornosti da se promeni naslovna strana tog nedeljnika, kao i javnosti na reagovanju, ali i nekim neistomišljenicima predsednika Aleksandra Vučića. Na naslovnu stranu novog NIN-a reagovalo je i Ministarstvo informisanja koje je saopštilo da se radi o "odsustvu dobrog ukusa i survavanju novinarske etike".

„Hvala i onim neistomišljenicima Vučića koji su reagovali, kao što je Slobodan Georgijev rekao da ima crvenih linija koje ne smeju da se pređu“, rekla je Brnabić i gostovanju na televiziji Pink.

POVEZANE VESTI

Takođe je zahvalila i predsedniku Liberalno demokratske stranke Čedomiru Jovanoviću na tvitu, kojim je reagovao.

Ona je rekla da iza naslovne strane NIN-a stoji čitav uređivački kolektiv tog nedeljnika, kao i da „izdavač vidi šta će sa tim dalje“.

Prema njenim rečima, ta naslovna strana je „legitimizacija da možete da uradite predsedniku Vučiću šta god hoćete“.

Ona je rekla da su u NIN-u od 100 fotografija izabrali baš onu u kojoj snajper može da bude uperen u predsednika države.

Ministarstvo: Žalostan primer survavanja novinarske etike

Naknadnom intervencijom vlasnika povučena naslovna strana nedeljnika NIN žalostan je primer odsustva skrupula i survavanja dobrog ukusa i novinarske etike u duboki ponor, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

„Nakon Aušvica u neprimerenom dnevnopolitičkom kontekstu, svedoci smo ponovnog pokušaja da se poplavi neukusa i prečestog manjka standardno prihvaćenog morala u našoj medijskoj stvarnosti, doda još jedan obol. Ako aktuelno uredništvo NIN-a manirom nesposobnih i razmaženih naslednika obesno krčmi bogato nasleđe plejade velikih novinara i urednika koji su ugled ovog nedeljnika gradili decenijama, onda je to problem vlasnika lista, ali ako se naslovnim stranama podstiču isključivosti i makar u simboličkom smislu asocira na nasilje, onda je to problem čitavog društva a naročito medijske zajednice, kojoj NIN nažalost nije jedina glavobolja“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo kulture i informisanja će, kako kaže, nastaviti da poziva medijske poslenike na moralnu obavezu pridržavanja Kodeksa novinara Srbije i da ukazuje na odgovornost za poruke koje se šalju i domaćoj i međunarodnoj javnosti.

Novinari bi trebalo da predstavljaju savest jednog društva a ne njegovu sliku u iskrivljenom ogledalu političke ostrašćenosti i niskih pobuda, dodaje se u saopštenju ministarstva.

Stefanović: Prizivanje zla

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je potpuno jasno da neko pokušava da objavljivanjem fotografija kao što je na naslovnoj strani poslednjeg broja nedeljnika NIN, organizuje ne samo atmosferu linča Aleksandra Vučića, nego i prizivanje zla.

„U zemlji gde je ubijen premijer imate objavljivanje slike snajpera uperenog u predsednika“, rekao je Stefanović novinarima posle zajedničke vežbe specijalnih jedinica policija Srbije i Kine u smederevskoj železari, konstatujući da je to „postalo degutantno i komentarisati“.