Veštak tvrdi i da mašinovođa snosi deo odgovornosti za nesreću u Donjem Međurovu

Vesti 27. nov 201911:43 > 11:46
N1

Moguće je proširenje spiska potencijalnih krivaca za tragediju u Donjem Međurovu kod Niša. Naime, veštak mašinske struke Dragan Marković zaključio je na ročištu, na osnovu istraživanja, da deo odgovornosti za tragičan udes pre skoro godinu dana na pružnom prelazu Donje Međurovo snosi i mašinovođa voza koji je "smrskao" autobus Niš ekspresa, kada je na licu mesta stradalo sedmoro ljudi.

Nova analiza usledila je pošto je Infrastruktura železnica Srbije dostavila traženu dokumentaciju, koja ranije nije bila dostupna.

Veštak je utvrdio da se voz na izlazu iz stanice u Donjem Međurovu kretao 10 km na sat brže nego što je bilo propisano – išao je 60 km na sat.

Marković kaže da je nesumnjivo, prema njegovom mišljenju, do nesreće dovelo to što se vozač autobusa nije obazirao na znak stop i ostalu signalizaciju na tadađnjem prelazu bez rampe.

Međutim, Marković smatra da se mašinovođa nije pridržavao plana reda vožnje u kritičnom periodu, da je mogao da uoči autobus i shvati da se kreće, tako da je blagovremeno počeo da koči i trubio više puta – što je bio u obavezi i po signalizaciji, do udesa ne bi došlo.

Veštak Dragan Marković podseća da je to njegov zaključak na osnovu analize i proračuna, koji je na video-bimu predstavljen prisutnima na ročištu koje još traje u Osnovnom sudu u Nišu.