David: Neumesno poređenje Kiša i Malog, sramno blaćenje našeg književnika

Vesti 26. nov 201923:11 > 23:16
N1

Neumesno, besmisleno i uvredljivo je porediti Danila Kiša i ministra finansija Sinišu Malog, ocenio je pisac Filip David nakon izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da su proslavljenog Kiša optuživali za plagijat.

„Uključivanje Danila Kiša u priču o dokazanom plagijatu (doktorata Siniše Malog) je nedopustivo i sramno blaćenje lika i dela našeg najznačajnijeg književnika“, izjavio je David za list „Danas“. 

Urednik u izdavačkoj kući „Arhipelag“ Gojko Božović izjavio je da bi Vučić trebalo da se izvini zbog pominjanja Kiša u raspravi o doktoratu Malog. 

POVEZANE VESTI:

„Ne postoje dva tako različita čoveka kao što su Kiš i Mali. Dovoditi Kiša u vezu sa Malim, kod koga je kako izgleda, sve sporno osim imena i prezimena, jeste brutalno nepoštovanje dobrih običaja, kulturnih vrednosti, najosnovnijih moralnih principa“, istakao je Božović.

Profesor Filološkog fakulteta Mihajlo Pantić je ocenio da se slučajevi Malog i Kiša ni na koji način ne mogu porediti, jer je reč o plagiranju naučnog rada (Siniša Mali) i o nikada dokazanoj optužbi za plagranje umetničke proze.

„Na Vuka (Karadžića), Dositeja (Obradovića), (Iva) Anrdića, Kiša i druga velika imena naše tradicije se političari pozivaju ne zato što su poštovaoci njihovog dela, nego pre sveoga zato što im u nedostatku ubedljive argumentacije koristi njihov potvrđeni autoritet“, istakao je Pantić. 

Danilo Kiš je 1977. godine optužen da je plagirao delove svoje knjige „Grobnica za Borisa Davidoviča“. Kiš je u spornim delovima koristio dokumenta što je tada bio trend u svetskoj književnosti, podsetio je list „Danas“. List dodaje da je supruga Danila Kiša, Paskal Delpeš za „Nedeljnik“ kazala da je ta „afera bila grozna i mogla da se završi opasno, ali da se Kiš branio sam i pobedio na sudu, posle čega je odlučio da se preseli u Francusku“.