Imanje na kome je zaplenjena marihuana svojevremeno obilazili Vulin i Babić

Vesti 26. nov 201919:05 > 19:48
MUP/screenshot

Policija je u Staroj Pazovi, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, pronašla na poljoprivrednom dobru za uzgoj organske hrane laboratoriju za proizvodnju marihuane u veštačkim uslovima i zaplenila više od četiri i po tone osušene i sirove marihuane. O toj akciji već danima se spekuliše, a zanimljivo je da su sporne plastenike svojevremeno obilazili i visoki državni zvaničnici.

U plastenicima najvećeg poljoprivrednog dobra za proizvodnju organske hrane u Srbiji, „Jovanjica“, krilo se gotovo 650 kilograma marihuane spremne za prodaju i još skoro četiri tone te opojne droge u sirovom stanju. Zbog sumnje da je vođa organizovane kriminalne grupe koja se bavila uzgojem marihuane, uhapšen je vlasnik zemljišta i kompanije u Staroj Pazovi, Predrag Koluvija.

On se do nedavno često pojavljivao u javnosti, međutim, nije govorio o uzgajanju marihuane, već o organskoj hrani.

POVEZANE VESTI:

Tv Stara Pazova: Bavite se organskom proizvodnjom, kako ste se zainteresovali?

Koluvija: Tako se razvilo, ne bih tačno znao da kažem, smatram da je to budućnost.

Sa Koluvijom su u pritvor otišla još osmorica zaposlenih u firmi „Jovanjica“, osumnjičenih da su zapravo i oni članovi te narko družine. A za jednim osumnjičenim i dalje se intezivno traga. Kako saznajemo, policija je u plastenike te kompanije upala još 14. novembra uveče.

Dan kasnije, o tome je izvestio samo portal RTV Vojvodina, te su se opozicioni političari pitali zašto se MUP tim povodom ne oglašava.

„Očito je da je režim direktno uključen u ono što se dešava na imanju Jovanjica i da su informacije izostale upravo zbog toga“, kaže Miroslav Aleksić iz Narodne stranke.

Ništa se nije krilo, već je uviđaj potrajao – odgovaraju u policiji. I dodaju, kompanija „Jovanjica“ imala je dozvolu za uzgoj industrijske konoplje, veštačenjem svake stabljike, utvrđeno je da je 65.581 stabljika, koju je policija posekla, zapravo opojna droga.

„Zbog neodgovornosti pojedinih političara, pripadnici MUP-a morali su da se suočavaju i sa raznoraznim neistinama, počev od toga da su policajci obezbeđivali proizvodnju marihuane pa nadalje, i to sve usred sprovođenja istrage po nalogu Tužilaštva, što je istu moglo da ugrozi“, naveo je direktor policije Vladimir Rebić.

MUP/screenshot

Pre nego što je policija počela da na poljoprivrednom gazdinstvu u Staroj Pazovi zaplenjuje marihuanu, staklenike „Jovanjice“ obilazili su vladajući političari. Naime, član predsedništva Srpske napredne stranke Zoran Babić, posetio je 2016.

„Preduzetnici kakav je Predrag Koluvija su pravi primer kako u Srbiji uz pravi trud i rad, može da se postigne uspeh“, rekao je tada Babić.

Godinu pre njega, u Staroj Pazovi je tadašnji ministar za rad i socijana pitanja, a sada odbrane, Aleksandar Vulin, brao paradajz.

„Srbija ima stotine hiljada neobrađenih hektara, ovo je sve pokazatelj šta treba da radimo i kuda treba da idemo“, govorio je Vulin.

Među rotkvicama, šargarepama, paradajzom, prema pisanju BIRN-a, marihuana je, kako navode, praktično – slučajno otkrivena. Naime, glavnoosumnjičeni Koluvija je sa još jednim saradnikom, vozeći beli audi sa rotacijom, preticao i ometao na putu jedno naizgled civilno vozilo.

Međutim, upravo u tom vozilu je bio šef odeljenja za borbu protiv narkotika beogradske policije, koji ih je i zaustavio. Koluvija je tada pokazao falsifikovanu policijsku legitimaciju, zbog čega se takođe tereti. Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal usledio je i pretres imanja „Jovanjica“, gde su osim marihuane, kako kažu u MUP-u, pronađeni pištolj i revolver, te i zbog toga najavljuju podnošenje krivične prijave.