Bivši šef VBA: Mnogi postavljaju rođake, prijatelje da kontrolišu izvoz oružja

Vesti 26. nov 201914:45 > 14:52
N1

Bivši direktor Vojnobezbednosne agencije Srbije (VBA) Momir Stojanović izjavio je da mnogi činovnici aktuelne vlasti, da bi kontrolisali izvoz oružja, postavljaju svoje rođake ili prijatelje da "drže stvar pod kontrolom", te je tako Branko Stefanović - otac ministra unutrašnjih poslova Srbije, "zalutao u firmu GIM".

Stojanović je u Beogradu rekao da do podataka koje poslanica Skupštine Srbije Marinika Tepić iznosi o poslovanju „Krušika“, ne može da dođe „običan građanin“ već je verovatno da nju „brifuju neki moćni sistemi kojima je aktuelna vlast u Srbiji nešto obećala“.

„Ti sistemi sada žele da upozore vlast u Srbiji šta će se desiti ako se to obećanje ne ispuni“, procenio je Stojanović na skupu povodom predstavljanja nove predizborne koalicije „Narodni blok“.

On je rekao da je „Jugoimport SDPR“ ključno preduzeće za promet naouržanja i vojne opreme, i da od dolaska Srpske napredne stranke (SNS) na vlast i „dovođenjem nekompetentnih kadrova na čelo Jugoimporta počinju problemi“.

Stojanović tvrdi da je problem i to što pri transakcijama s izvozom oružja nije poštovana lista EU o zemljama i pokretima kojima je zabranjeno prodavati oružje, te je tako oružje iz Srbije stiglo i na Bliski istok.

Kazao je da mnoge firme koje su nekada bile „predmet interesovanja VBA“, sada slove za neke od najvećih izvoznika, sve zbog „brze zarade“ u prometu oružja i dodao da ne očekuje da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić da „proda“ nekog svog saradnika umešanog u to.