Boljević: Tužilac treba da istraži slučaj sutkinje iz Kuršumlije

Vesti 26. nov 201912:58 > 13:02
N1

Predstavnica Društva sudija Srbije Dragana Boljević ocenila je da bi nadležni tužilac trebalo da utvrdi da li ima osnova za krivičnu odgvornost u slučaju u Kuršumliji u kojem se sutkinja Danijela Milojević izuzela iz procesa i navela da je Radoljub Vidić, tužilac u procesu, inače predsednik opštine Kuršumlija, u prethodnom mesecu ugrozio njenu porodicu.

„Tužilac bi morao da sasluša sudiju kako bi utvrdio čime je bila motivisana kada je donela takvu odluku, kao i da sasluša i osobu zbog koje je tražila izuzeće. U svakom slučaju morao bi da nešto preduzme po tom pitanju“, rekla je Boljević za agenciju Beta.

POVEZANE VESTI

 U Kuršumliji, sutkinja Danijela Milojević tražila je sopstveno izuzeće. Kao razlog je navela to da je tužilac, inače predsednik opštine Kuršumlija, u prethodnom mesecu ugrozio njenu porodicu.

Sportski novinar Milojko Pantić našao se pred kuršumlijskim Osnovnim sudom jer je predsednik opštine Radoljub Vidić, posle Pantićevog govora na protestu „1 od 5 miliona“, protiv njega podneo krivičnu prijavu. Postupak je pripao sutkinji Danijeli Milojević, koja je na ročištu 23. oktobra zatražila sopstveno izuzeće.

„Postoje razlozi za moje izuzeće, budući da je u ovom predmetu privatni tužilac Radoljub Vidić upravo u funkciji predsednika opštine, a koji je u poslednjih mesec dana, u skladu sa svojom funkcijom, uticao na izmeštanje radnog mesta mog supruga na kome radi više od 20 godina i time ugrozio egzistenciju moje porodice, uneo nemir i nesigurnost u istu“, navela je sutkinja u obrazloženju.

Boljević navodi da je u izveštaju Evropske komisije navedeno da ima pritisaka na sudije, a da je isto navedno i u istraživanju koje je Drštvo sudija Srbije zajedno s CeSID 2017. godine radilo na uzorku od 1.600 sudja.

„Sudije su navodile da stalno osećaju pritiske medija, političara, izvršne vlasti. Jedna petina navela je i da oseća pritiske koji dolaze od predsednika sudova“, podsetila je Boljević.