Tokom iskopavanja kod crkve u Prištini nisu pronađena tela, nastavak u sredu

Vesti 26. nov 201911:58 > 22:24
N1

Tokom iskopavanja u delu Univerzitetskog kampusa u Prištini, u neposrednoj blizini hrama Hrista Spasa, na parkingu Akademije umetnosti u Prištini nisu pronađena tela niti posmrtni ostaci, iskopavanje se nastavlja sutra. U kosovskoj Komisiji za nestale osobe potvrdili su da će se osim u kampusu do kraja godine iskopavanja obaviti na još nekim lokacijama, uključujući i deo severno od Mitrovice.

Uprkos do sada dva neuspešna iskopavanja u potrazi za masovnom grobnicom u centru Prištine, ona su nakon insistiranja svedoka danas započela ponovo, po treći put zaredom.

Iskopavanje na parkingu kampusa prištinskog univerziteta se vrši zasnivajući se na izjavama svedoka koji kažu da su tokom rata na Kosovu videli da se na ovoj lokaciji sahranuju posmrtni ostaci. Radi se o svedočenjima stanovnika koji žive u stanovima odmah preko puta univerzitetskog kampusa. Oni tvrde da su videli kako su bageri celu noć radili na toj lokaciji.

Tužilac specijalnog tužilaštva koje je naredilo iskopavanje Drita Hajdari je za N1 izjavila da se u poređenju sa iskopavanjem od 2016. godine radi o novim lokacijama. Ona je dodala i da je bilo mnogo slučajeva kada su posmrtni ostaci sahranjeni a potom raskopavani i dislocirani, što je dodatno otežavalo posao u pronalaženju nestalih.

„Kao što postupamo u ovim situacijama, dužnost tužilaštva je da proveri informacije na način da mi izdajemo nalog za otkopavanje i da damo odgovor na to da li tu nešto postoji ili ne“, kazala je Hajdari.

Neizvesno je koliko će trajati treće iskopavanje.

Kosovo i dalje traga za više od 1.600 nestalih. Nakon rata broj nestalih je bio oko 6.000. Jedan broj nestalih bio je pronađen u masovnim grobnicama ne samo na Kosovu, već i u Srbiji.