Na suđenju Milojku Pantiću sutkinja izuzela samu sebe, priznala da trpi pritisak

Vesti 25. nov 201917:37 > 19:35
N1

U Kuršumliji neubičajeni tok jednog suđenja za uvredu. Sutkinja Danijela Milojević tražila je - sopstveno izuzeće. Smatrala je da u predmetu pred sobom ne može da sudi objektivno i nepristrasno, a kao razlog je navela to da je tužilac, inače predsednik opštine Kuršumlija, u prethodnom mesecu ugrozio njenu porodicu. Redak primer otvorenog "svedočenja" postupajućeg sudije o pritisku koji je trpeo, smatraju advokati.

Poznati sportski novinar Milojko Pantić našao se pred kuršumlijskim Osnovnim sudom jer se predsednik opštine Radoljub Vidić, posle Pantićevog govora na protestu „1 od 5 miliona“ osetio uvređeno, pa je podneo krivičnu prijavu. Postupak je pripao sutkinji Danijeli Milojević, koja je na ročištu 23. oktobra zatražila sopstveno izuzeće.

U Osnovnom sudu u Kuršumliji za N1 potvrđuju da je sutkinja Danijela Milojević izuzeta iz postupanja, a da su spisi predmeta dodeljeni Vesni Maksimović.

I optuženi Milojko Pantić za N1 potvrđuje da je predmet već dobio novog sudiju, a da je na poslednjem ročištu postupajuća Danijela Milojević tražila sopstveno izuzeće jer sumnja u sopstvenu nepristrasnost.

„Sutkinja je rekla da je taj isti predsednik (opštine Kuršumlija) koji je mene tužio, zatvorio radnju njenom mužu i da zbog toga smatra da ne može da bude objektivna. Rekla je da će tražiti izuzeće, jer čovek kome treba da sudi je njenoj porodici napravio haos u životu. Sada je postavljena druga sutkinja, koja je najpre zakazala ročiste za 19. decembar, dobro nije za Novu Godinu zakazala, ali je, ipak, pomereno za 26. decembar“, ispričao je Milojko Pantić.

U Zapisniku sa ročišta u kuršumlijskom Osnovnom sudu 23. oktobra, navodi se, pored ostalog, da predsednik Opštine Radoljub Vidić nije bio prisutan, a u jednom delu stoji da, pre početka medijacije u svojstvu postupajućeg sudije, sutkinja Milojević obaveštava stranke da smatra da postoje razlozi da bude izuzeta iz predmeta.

„Postoje razlozi za moje izuzeće, budući da je u ovom predmetu privatni tužilac Radoljub Vidić upravo u funkciji predsednika opštine, a koji je u poslednjih mesec dana, u skladu sa svojom funkcijom, uticao na izmestanje radnog mesta mog supruga na kome radi više od 20 godina i time ugrozio egzistenciju moje porodice, uneo nemir i nesigurnost u istu“, navela je u obrazloženju.

Domazet: Ovakav postupak sudije hrabar potez

N1

Ovakav postupak jednog sudije je redak, ali zaista pošten i hrabar, ocenjuje dugogodišnji advokat Vladimir Domazet.

„Kad Vam kažem da sam punih 50 godina advokat i da sam prošao kroz razne sisteme, reforme, imao slučajeve izuzeća…Ali, ne pamtim ni moj slučaj, ni mojih kolega da je neki sudija ovako otvoreno govorio o tome zašto traži izuzeće iz predmeta“, kazao je Domazet.

Ovakav gest pokazuje da pritisaka u pravosuđu i te kako ima, ali da ima i sudija koje se tome opiru. Teško je, kaže Domazet, da će novi postupajući sudija biti u boljoj poziciji.

„To ukazuje da bi trebalo izuzeti ceo sud u Kuršumliji, što se, inače, dešava. Mislim da je u ovom slučaju bolje to uraditi nego dati slučaj drugom sudiji u istom sudu“, kaže Domazet.

Priliku da o ovome razgovara sa rukovodstvom Osnovnog kuršumlijskog suda, ekipa N1 nije dobila.