Kovačević: Oko 90.000 ljudi napustilo Srbiju od 2011.

Vesti 25. nov 201912:42 > 12:45
Shutterstock

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević izjavio je da je, prema njegovim ličnim procenama, od 2011. pa do početka ove godine Srbiju napustilo oko 90.000 stanovnika.

Uoči međunarodne konferencije o demografskim projekcijama koju su u Beogradu organizovali Ekonomska komisija UN za Evropu i Eurostat, Kovačević je novinarima rekao da su preterane procene OECD, prema kojima je u proteklih desetak godina Srbiju napustilo između 250.000 i 300.000 građana.

Kovačević je istakao da su to njegove lične procene kao stručnjaka, a ne procene institucije na čijem je čelu.

Naveo je da zvanično ne postoje precizne procene, ali da Eurostat radi veliko istraživanje i da će po njegovom završetku podaci biti objavljeni.

 Ipak, on je ukazao na loše demografske projekcija prema kojima će Srbija do 2060. imati između 4.000.000 i 5. 880.000 stanovnika.

Kao problem izdvaja starnje stanovništva, pa će prema projekcijama do 2060. skoro svaki treći stanovnik u Srbiji biti stariji od 60 godine i ta populacije će činiti 31,5 odsto stanovništva.

Kovačević je naveo da će porasti i udeo starijih od 80 godina, pa će se sa sadašnjih 4,5 odsto povećati na 11,2 odsto.

To su projekcije nakon poslednjeg popisa koji je obavljen 2011. godine, a naredni se očekuje 2021.

Ministarka zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović iznela je nešto optimističnije podatke, prema kojima je Srbija jedina zemlja u regionu koja beleži porast broja živoređene dece.

„U odnosu na sve zemlje članice bivše Jugoslavije i još četiri zemelje iz okruženja, Mađarska, Albanija Rumunija i Bugarska, imamo porast broja živorođene dece“, navela je Đukić Dejanović.

Ona je istakla da je važno da se trend nastavi.

Kako bi se unapredila populaciona slika, prema rečima ministarke, potrebno je da svaka žena u fertilnom periodu ima više od dvoje dece (2,1).

„Kod nas je taj procenat manji, ispod 1,5 i naš prvi zadatak je da dođemo do 1,85“, navele je ministarka.

Direktorka Centra za demografska istraživanja pri Institutu društvenih nauka Mirjana Rašević rekla je da je za unapređenje demografske slike u Srbiji potrebno istovremeno sprovođenje pronatalitetne i proimigracione populacione politike.

To se, prema njenim rečima, postiže ekonomskim razvojem, ulaganjem u obrazovanje kao i u ekološke programe.

Rašević je kao priorite u pronatalitetnoj politici istakla smanjenje ne samo ekonomske, nego i socijalne i psihološke cene roditeljstva.

„To će se postići podrškom socijalnim oblicima zajedništva između muškarca i žene, kroz usklađivanje rada i roditeljstva i roditeljstva i obrazovanja, kao i kroz promociju savremenog koncepta planiranja porodice“, kazala je Mirjana Rašević.

Kada je reč o proimigracionoj politici ona je ukazala da je potrebno odrediti broj i ciljnu grupu, obrazovanje, uzrast i porodični status stanovništva koje je prihvatljivo za doseljenje u Srbiji.

Rašević je istakla da je potrebna primena integracionih mera i za povratnike i za doseljenike u Srbiju.