Plagijat čeka epilog: Hoće li Siniša Mali i profesori FON-a snositi odgovornost

Vesti 23. nov 201918:06 > 18:13
N1

Siniša Mali moraće da plati i političku cenu, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, komentarišući odluku Odbora za profesionalnu etiku Beogradskog univerziteta o plagiranom doktoratu ministra finansija. To je politička odluka i ne klanjam joj se, ali Mali nije dobro procenio šta treba da uradi, zaključio je Vučić. Pojedini profesori FON-a traže odgovornost nadležnih na tom fakultetu.

Bilbordi zovu nove kandidate za doktorske studije na FON-u, a za najpoznatijeg FON-ovog postdiplomca već je prekasno. To misli i predsednik Srbije. Trebalo je da Siniša Mali iscepa doktorat pre odluke, kaže Aleksandar Vučić. I iako je koliko juče rekao da odluka Univerziteta neće uticati na mesto Malog u Vladi, nije više sve tako sigurno.

„Siniša Mali mora da plati i političku cenu, a videćemo sve kako i šta u budućnosti. I zbog toga što nije umeo dobro da proceni, a i zbog toga što, pravo da vam kažem, kada ste pre tri meseca mogli da pokažete celoj Srbiji da vas baš briga i pocepate taj doktorat, tada to niste uradili. Sad da ga cepate, besmisleno je i nikakvog smisla nema“, rekao je predsednik Srbije.

POVEZANE VESTI:

Posledice traže i brojni profesori Beogradskog univerziteta i to za mentora Siniše Malog Ondreja Jaška, te članove komisije, profesorku FON-a Slađanu Barjaktarović Rakočević i profesora Ekonomskog fakulteta Dragana Đuričina. Profesor FON-a Božidar Radenković kaže da tu nije kraj, jer je celo nastavnonaučno veće znalo da je rad Malog sumnjiv. Međutim, pod pritiskom dekana, samo četiri profesora, uključujući Radenkovića, je bilo uzdržano kada je reč o spornoj disertaciji. 

„Išlo se u to da se raznim metodama ono što nije tačno proglasi za tačno i tu su svi žrtvovali i svoju reputaciju i ugled fakulteta i Univerziteta. Što se mene lično tiče, ja mislim takvi profesori ne zaslužuju posle svega što su učinili da budu profesori. Jednostavno sa takvom istorijom je nečasno biti profesor“, smatra Božidar Radenković sa FON-a.

Profesor Žarko Trbješanin, pak, kaže da je reč o vrhu ledenog brega i da su profesori godinama saginjali glave pred sumnjivim radovima.

„Mi smo imali negde 2006. oko 200 doktorata godišnje. 2016. imamo 2000 doktorata, odnosno 10 puta više. Nemoguće je da su to sve dobri doktorati i da daju nekakav vrhunski doprinos nauci. Da je to tako mi bismo bili sada zemlja broj jedan u nauci“, rekao je psiholog Žarko Trebješanin.

Gotovo istovetan slučaj ministra – plagijatora imala je i Hrvatska 2017. kada je zbog plagiranog naučnog rada u Saboru tražena smena ministra obrazovanja Pave Barišića. Ono što se tamo dogodilo može biti i naznaka kakva će biti politička odluka u ovom srpskom slučaju.

„Plenković ga je u Saboru branio vrlo vrlo srčano i strastveno. Ali u roku od nekoliko meseci nakon što se cela stvar slegnula, u prvoj rekonstrukciji Vlade Barišić je prestao biti ministar“, kaže  n ovinar N1 iz Zagreba Hrvoje Krešić.

Siniša Mali doktorsku disertaciju branio je 2013, što i dalje stoji u zvaničnoj biografiji ministra. Slučaj plagiranja otvoren je 2014. kada je profesor Raša Karapandža izneo dokaze da je značajan deo doktorata Malog plagiran.