Kosovo online: Podignute optužnice za ubistvo Olivera Ivanovića

Vesti 23. nov 201914:18 > 14:35
N1

Kosovski specijalni tužilac Sulj Hodža podigao je optužnice protiv Nedeljka Spasojevića i Marka Rošića, objavio je portal Kosovo online pozivajući se na izvore bliske istrazi. Spasojević i Rošić su, kako prenosi ovaj portal, optuženi za pomaganje u ubistvu Olivera Ivanovića po nalogu Milana Radoičića. Optužnice su poslate na prevod i biće zvanično objavljene narednih dana.

Protiv Milana Radoičića nije podignuta optužnica, saznaje Kosovo Online.

Sekretarica Olivera Ivanovića Silvana Arsović je više puta pozivana na razgovor u Prištinu i njoj se na teret stavlja „pomaganje u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo“, navodi Kosovo online.

Slučaj ubistva Olivera Ivanovića više od 22 meseca tapka u mestu. Hapšenja, saslušanja, a koje krucijalne stvari specijalni tužilac Sulj Hodža je iz svoje fioke predao na prevod koji danima iščekuju ne samo akteri procesa već i javnost ostaje tajna i danas, godinu dana nakon upada jedinica ROSU na sever i hapšenja Nedeljka Spasojevića, Marka Rošića i Dragiše Markovića, kao i pokušaja hapšenja potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića.

POVEZANE VESTI

Dragiša Marković je kasnije pušten iz pritvora, dok se ostala dvojica uhapšenih još nalaze u pritvoru u Gnjilanu odnosno Podujevu.

Specijalne jedinice ROSU su posle 23. novembra 2018. godine još u par navrata sprovele akciju hapšenja na severu Kosova. Poslednji uhapšeni je Rade Basara policijski službenik koji je bio uključen u istragu u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, dok je u istoj akciji na meti bio i Željko Bojić, komandant kosovske policije za Severnu Mitrovicu koga pripadnici ROSU nisu pronašli u njegovom stanu.

Sin Željka Bojića, Vasilije koji je tom prilikom uhapšen, oslobođen je posle 24 sata provedenih u pritvoru.

Advokat Marka Rošića, Mahmut Haljimi rekao je za Kosovo Onlajn da, prema zakonu, optužnica mora da se podigne u roku od godinu dana ili da se ukine pritvor osumnjičenima. On je podsetio da nije učinjeno, za sada, ni jedno ni drugo i da pritvoreni bez ikakvog prava ostaju u zatvorskim ćelijama.

Haljimi kaže da je Rošić u kritičnom stanju, da je zdravstveno loše i da se plaši za njega.

„U cilju iznude priznanja kojim bi optužio potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića i državu Srbiju za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića moj sin izložen je neviđenoj torturi koja traje gotovo godinu dana“, izjavio je početkom novembra za Kosovo Onlajn Nebojša Rošić, otac uhapšenog Marka Rošića.

Rošićev otac tvrdi da njegov sin u zatvoru trpi fizičko maltretiranje, da su ga tukli i pravili selfije s njim.

Kosovska policija je u četvrtak, uz odobrenje Specijalnog tužilaštva, objavila slike dvojice osumnjičenih u slučaju ubistva lidera GI SDP Olivera Ivanovića 16. januara prošle godine, i zatražila pomoć građana u njihovom lociranju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su dva mladića, koje je Kosovska policija označila kao osumnjičene u slučaju ubistva Ivanovića i pozvala javnost da ih identifikuje, zapravo studenti u Kosovskoj Mitrovici i dodao da su saslušani, da su se srpskim vlastima javili sami, da su došli s roditeljima, i da su bili spremni na poligraf.